Boala care nu are tratament. Trebuie ținută sub control

Dermatologul Ana Maria Vișinescu a vorbit despre cuperoza rozacee, despre care a precizat că odată apărută, nu mai poți scăpa de ea. Dermatologul a subliniat că este important ca cei care suferă de această boală să aibă grijă mai ales în sezonul cald.

„Rozaceea este o dermatită cronică centrofacială cu mai multe stadii. Primul stadiu evolutiv al rozaceei este cuperoza, al doilea stadiu este cel cu papule şi pistule, al treilea este cel cu rinofimă, acei pacienţi pe care îi vedem cu nasul hipertrofiat, iar al patrulea stadiu şi cel mai complex este cel ocular, în care avem şi afecţiune oculară manifestată prin senzație de arsură la nivelul ochilor”, a explicat dr. Ana Maria Vișinescu, miercuri, la rubrica Sfat de Sănătate, de la Antena 3.

Cauzele cuperozei rozacee

Dermatologul a precizat că există diferite cauze care pot provoca cuperoza rozacee, una dintre ele fiind consumul de cafea sau alcool.

„Eritemul acesta poate să apară la anumite emoţii, poate să fie dat de ingestia unor medicamente sau de consumul de cafea sau alcool în cantităţi mai mari.

Mai poate fi dat de tulburări digestive sau de un tranzit digestiv deficitar, de anumite tulburări endocrine, deficiență de vitamina B2 sau de helicobacter pylori”, explică medicul dermatolog.

Trăim cu ea toată viața

Din păcate, spune dermatologul, odată ce cuperoza rozacee apare, aceasta nu poate fi tratată. De aceea, este important să ai un stil de viață echilibrat, atât din punct de vedere alimentar, cât și de conduită.

„Odată ce apare, trăim toată viața cu ea și va trebui să avem un regim de viață echilibrat, atât alimentar, cât și de conduită. Contează ce mâncăm şi ce aplicăm pe faţă.

Să evităm expunerea la soare şi variaţiile de temperatură, atunci când avem cuperoză. Să evităm saunele fierbinți sau expunerea directă la razele soarelui fără fotoprotecție.

Trebuie să avem grijă să folosim creme de termoreglare peste care, la 20 de minute, să aplicăm o cremă SPF.

Murăturile şi condimentele trebuie evitate dacă avem această afecţiune”, mai spune medicul dermatolog.

Cum poate fi ținută sub control

Chiar dacă nu putem scăpa da ea, asta nu înseamnă că nu putem să o ținem sub control. Dermatologul Ana Maria Vișinescu a venit cu o serie de lucruri pe care le poți face pentru a controla cuperoza rozacee.

„Vede în bucătărie, când iese pe stradă la soare, când face duş fierbinte sau la saună.

Pe perioada iernii, ca şi tratament, laserul IPL cu lumină intens pulsată pentru a diminua din telangiectaziile de la nivelul feței.

Vara, cuperoza rozacee poate fi ținută sub control dacă folosim creme cu protecție solară.

Complicațiile cuperozei rozacee se pot preveni de la primele semne ale bolii.

Această afecțiune apare în general la adulți, mai puțin la copii”, mai precizează medicul dermatolog Ana Maria Vişinescu.

Sursă foto: Dreamstime