Studiile anterioare au identificat anumiți factori de risc timpurii ai Alzheimer, inclusiv vârsta, istoricul familial și genetica.

Oamenii de știință au identificat factori de risc timpurii care afectează atât bărbații, cât și femeile, precum și unii specifici sexului, inclusiv disfuncția erectilă și o prostată mărită pentru bărbați și osteoporoza pentru femei, informează Medicalnewstoday.

Potrivit cercetătorilor, pe tot globul, există aproximativ 69 de milioane de oameni cu Alzheimer prodromală – când o persoană are semne de declin cognitiv ușor – și alte 315 milioane cu boala Alzheimer preclinic, când simptomele nu se dezvoltă încă, dar modificările creierului semnalează dezvoltarea bolii.

De aceea, cercetătorii caută noi modalități de a reduce riscul unei persoane de a dezvolta acest tip de demență.

Factori de risc timpurii – vârsta, istoricul familial și genetica

Studiile anterioare au identificat unii factori de risc timpurii ai Alzheimer, inclusiv vârsta, istoricul familial și genetica.

Acum, cercetătorii de la Universitatea din California San Francisco au folosit Inteligența Artificială (AI) pentru a identifica mai mulți factori de risc timpurii, care pot prezice boala Alzheimer, cu până la șapte ani înainte de apariția simptomelor.

Oamenii de știință au identificat câțiva factori de risc timpurii care afectează atât bărbații, cât și femeile.

Descoperirile au fost publicate în Nature AgingTrusted Source.

Importanța identificării din timp a factorilor de risc

Potrivit profesorului Alice S. Tang, autor principal al acestui studiu, identificarea, din timp, a factorilor de risc pentru boala Alzheimer este importantă deoarece, fiind o boală neurodegenerativă, în momentul în care apar simptome devastatoare, este mai greu de „tratat” pentru a inversa aceste daune.

„Prin urmare, posibilitatea de a identifica persoanele cu risc, înainte de declin, este utilă nu numai pentru a aborda posibilele riscuri modificabile, ci și pentru dezvoltarea unor tratamente și abordări preventive”, a declarat Tang pentru Medical News Today.

„În general, putem folosi datele pentru a identifica asocierile timpurii care influențează riscul, dar dacă există un factor de risc cauzal sau un factor de risc modificabil, va necesita investigații viitoare”, a adăugat ea.

De ce s-a folosit inteligența artificială pentru a identifica factorii de risc pentru Alzheimer?

La acest studiu, Tang și echipa ei au folosit inteligența artificială pentru a căuta într-o bază de date clinică de peste 5 milioane de oameni afecțiuni concomitente ale unor pacienți diagnosticați cu boala Alzheimer.

„IA este un termen foarte larg, care ne sugrează că mașinile sunt capabile să gândească la fel ca oamenii și să ia decizii”, a explicat Tang. „Aici aplicăm un tip de IA numit învățare automată, în care computerele pot învăța din date. În general, am vrut să ținem cont de cantități mari de date eterogene – înregistrările clinice – care pot fi foarte corelate”, a subliniat ea.

„Folosim inteligența artificială pentru a putea ține cont de această complexitate, astfel încât modelul nostru să nu fie un model IA precum o „cutie neagră”, ci unul care ne poate spune care sunt acești factori de risc timpurii în opinia AI. Astfel, un clinician care se uită la rezultate, poate decide dacă să se bazeze sau nu pe IA, în funcție de acești factori”, a adăugat ea.

IA poate prezice boala Alzheimer cu o acuratețe de 72%

Folosind IA și baza de date clinică, cercetătorii au identificat câțiva factori de risc timpurii pentru boala Alzheimer, atât la bărbați, cât și la femei, inclusiv hipertensiune arterială, colesterol ridicat și deficiență de vitamina D.

Din aceste informații, oamenii de știință au observat că ar putea identifica persoanele care pot face Alzheimer, cu o acuratețe de 72%.

„Din moment ce ne concentrăm pe predicția riscului viitor, am anticipat că problema noastră de predicție va fi mai grea, așa că nu ne așteptam la performanță sută la sută”, a spus Tang.

Factori de risc ai bolii Alzheimer la bărbați și femei

Pe lângă factorii de risc timpurii identificați atât la bărbați, cât și la femei, cercetătorii au descoperit și câțiva factori de risc specifici.

Aceștia includ disfuncția erectilă și o prostată mărită, la bărbați, precum și osteoporoza, la femei.

Aceste descoperiri se adaugă altor cercetări privind aceste trei afecțiuni medicale și posibila legătură a lor cu un risc crescut de Alzheimer sau demență.