Boala care pune stăpânire pe Europa

Boala care pune stăpânire pe Europa. O nouă formă de pneumonie, numită „sindromul plămânului alb,” a produs panică în lume medicală internațională. În China, spitalele s-au umplut rapid cu astfel de cazuri. Pe fond, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a cerut explicații Beijingului.

Similar cu evoluția pandemiei de COVID-19, sindromul plămânului alb s-a extins deja în Europa. Deja au fost raportate cazuri în țări precum:

  • Franța
  • Suedia
  • Elveția
  • Olanda
  • Italia
  • Danemarca

Această nouă afecțiune a fost asociată cu probleme pulmonare grave, mai ales în rândul copiilor. Simptomele par a fi mai severe la persoanele în vârstă. Această grupă de vârstă prezintă o  preocupare majoră în contextul îmbătrânirii populației europene.

Un test serologic scoate la iveală infecția

Diagnosticul infecției poate fi realizat prin intermediul unui test serologic, care depistează anumiți anticorpi în sânge.

Cu toate acestea, un aspect complicat constă în faptul că acești anticorpi pot apărea în organism după cel puțin 14 zile de la momentul infectării.

Codruța Romanița Usein, medic epidemiolog, spune că modul în care se efectuează diagnosticul unei pneumonii în China este similar cu cel din România și alte țări. Ea subliniază că un schimb eficient de informații privind tipul de agent infecțios este crucial între națiuni.

Medicul menționează că Institutul Cantacuzino din România dispune de capacități de secvențiere care pot contribui la caracterizarea agenților infecțioși la nivel național.

pneumonie
SURSA FOTO: Dreamstime

Penicilina nu are niciun efect

Situația devine alarmantă, mai ales că penicilina, un antibiotic comun în tratarea infecțiilor bacteriene, nu pare să aibă niciun efect asupra acestei boli.

Deși România nu a fost afectată de această afecțiune până în prezent, specialiștii avertizează cu privire la necesitatea unei vigilențe sporite și recomandă ca simptome precum febra, dificultățile respiratorii sau manifestările digestive severe să determine părinții să consulte de urgență un medic în cazul copiilor.

Val de infectări cu RSV în Germania

Agenția de sănătate publică din Germania, cunoscută sub numele de Institutul Robert Koch (RKI), a emis un avertisment privind un val de infectări cu virusul respirator sincițial (RSV) în țară.

Potrivit raportului săptămânal despre bolile respiratorii acute, valul de infectări a început pe 20 noiembrie.

RKI spune că persoanele cele mai afectate sunt, de fapt, cei mici, cu vârsta până în 2 ani. În același timp, raportul evidențiază că infecțiile cu noul coronavirus și răcelile cauzate de rinovirusuri sunt, de asemenea, prezente în această perioadă, cu toate că nu există semne ale unei epidemii de gripă.

Simptomele inițiale ale infectării cu RSV la copii includ:

  • curgerea nasului
  • pierderea poftei de mâncare
  • dureri în gât

Apoi urmează:

  • tusea
  • strănutul
  • febra

Această creștere a infecțiilor a fost atribuită, în parte, măsurilor de sănătate adoptate în contextul pandemiei de coronavirus.