Jumătate de milion de copii români vor fi obezi în mai puţin de zece ani. Iar principalele cauze care vor duce la această situaţie sunt dieta nesănătoasă şi activitatea fizică redusă.
În lipsa unor măsuri drastice de prevenţie şi tratament, aproximativ 500.000 de copii din România vor suferi de obezitate, până în 2030.
Una dintre cele mai importante probleme de sănătate a devenit o prioritate în programele medicale si sociale din ţările dezvoltate şi în curs de dezvoltare.
Şi aşa ar trebui să fie şi în România, în condiţiile în care singurul studiu oficial a fost făcut în anul 2015 şi arată că la toate grupele de vârstă analizate – 7, 8 şi 9 ani – unul din patru copii are probleme de greutate, arată Antena 3.
Riscuri mari pentru sănătate
În România, datele prezentate de Federaţia Mondială a Obezităţii arată că aproape jumătate de milion de copii cu vârste între 5 şi 19 ani vor suferi de obezitate, cei mai mulţi fiind în grupa de vârstă 10-19 ani – peste 300.000.
Principalii responsabili pentru creşterea ratei obezităţii infantile sunt dieta nesănătoasă, cu un conţinut ridicat de sare, zahăr şi grăsimi, şi activitatea fizică redusă.
Copiii şi adolescenţii obezi prezintă riscuri crescute de a dezvolta boli grave la nivelul întregului organism: boli cardiovasculare, neurologice, pulmonare şi chiar limitări funcţionale.