15.763 ce cazuri de rujeolă între ianuarie 2023 și mai 2024. S-au înregistrat și 6 decese din cauza acestei boli

În perioada 1 ianuarie 2023 – 19 mai 2024, s-au confirmat 15.763 de cazuri de rujeolă, după cum arată datele publicate de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

Conform datelor furnizate de INSP, de la începutul perioadei de raportare, care a început pe 1 ianuarie 2023, s-au înregistrat 16 decese cauzate de rujeolă.

Al 16-lea deces a fost înregistrat în ultima săptămână la un copil de 2 ani, care nu fusese vaccinat împotriva rujeolei și care suferea de obezitate morbidă.

Cele 15.763 de cazuri confirmate de rujeolă au fost raportate în toate județele țării și în municipiul București.

Cele mai multe îmbolnăviri s-au înregistrat în județele Brașov – 1.955 și Mureș – 1.197, precum și în București – 1.528.

În perioada cuprinsă între 6 decembrie 2023 și 19 mai 2024, conform datelor extrase din Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV), au fost administrate 148.531 de doze de vaccin ROR, din care 24.124 de doze au fost administrate copiilor cu vârste între 9 și 11 luni.

rujeolă
SURSA FOTO: Dreamstime

Ce este rujeola și cum se manifestă?

Rujeola, cunoscut și sub numele de pojar, este o boală comună în copilărie cauzată de un virus. Se estimează că 9 din 10 persoane care nu sunt imunizate și intră în contact apropiat cu o persoană infectată vor contracta și ele boala.

La copiii mici, pojarul poate avea consecințe grave, inclusiv decesul. Cu toate acestea, în prezent, pojarul poate fi prevenit printr-o vaccinare adecvată.

Perioada de incubație a bolii este de obicei între 7 și 14 zile. Rujeola debutează cu simptome precum:

  • Febră înalta;
  • Tuse;
  • Rinoree;
  • Ochi roșii cu secreții abundente (conjunctivită).

La 2-3 zile de la debutul simptomelor, pot să apară pete mici albe în cavitatea bucală, cunoscute sub numele de pete Koplik. La 3-5 zile de la debutul simptomelor, apare erupția cutanată.

Erupția începe de obicei cu pete roșii plate care se formează inițial pe față, de-a lungul liniei părului, și se extind apoi în jos, către gât, trunchi, brațe și picioare.

Aceste pete se pot uni pe măsură ce se extind de la cap spre restul corpului. Odată cu apariția erupției, temperatura corpului poate crește până la peste 40° Celsius. După câteva zile, febra scade, iar erupția cutanată începe să se estompeze.