În ultima săptămână, au fost raportate peste 760 de cazuri noi de rujeolă

În ultima săptămână, au fost raportate peste 760 de cazuri noi de rujeolă, conform datelor publicate, marți, de Institutul Național de Sănătate Publică. În perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2023 și 9 iunie 2024, au fost confirmate 18.146 de cazuri de rujeolă, dintre care 18 au dus la deces:

  • cinci decese în municipiul București;
  • patru decese în județul Brașov;
  • trei decese în județul Giurgiu;
  • două decese în județul Argeș;
  • un deces în județele Mureș;
  • un deces în județul Sibiu;
  • un deces în județul Buzău;
  • un deces în județul Constanța.

Comparativ cu ultimul raport, numărul de cazuri noi de infectare a crescut cu 768.

Până acum, cele mai multe cazuri de rujeolă au fost raportate în:

Brașov: 2074 de cazuri de rujeolă;
Mureș: 1.216 de cazuri de rujeolă;
Argeș: 1.043 de cazuri de rujeolă;
Prahova: 1.095 de cazuri de rujeolă;
București: 1.638 de cazuri de rujeolă.

Un copil de doar zece luni a decedat din cauza rujeolei

Din nefericire, s-a înregistrat un nou deces, al 18-lea de la începutul anului 2024, în România. Este vorba despre un copil de doar zece luni din București, care nu fusese vaccinat împotriva bolii. Bebelușul a intrat în contact cu sora sa în vârstă de 13 ani, care nu fusese vaccinată împotriva rujeolei și se îmbolnăvise între timp.

În perioada  6 decembrie 2023 – 9 iunie 2024, conform datelor extrase din Registrul Național Electronic de Vaccinare, au fost utilizate 169.312 doze de vaccin ROR, din care 27.686 de doze au fost administrate copiilor cu vârste între 9 luni și 11 luni.

Despre vaccinul împotriva rujeolei

Vaccinul ROR este un vaccin combinat care oferă protecție împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei. Fiecare dintre vaccinurile separate a fost introdus în practica medicală încă din anii 60. Varianta combinată a fost autorizată pentru administrare începând cu anul 1971. Rujeola, oreionul și rubeola sunt boli comune, extrem de infectioase, care pot cauza complicații severe, incluzând meningită, inflamarea creierului (encefalită) și pierderea auzului.

Cum funcționează vaccinul ROR? Acesta stimulează sistemul imunitar al organismului uman să producă anticorpi împotriva celor trei boli ale copilăriei. Atunci când o persoană care a fost vaccinată intră în contact cu virusul, sistemul său imunitar îl recunoaște imediat și produce anticorpi pentru a lupta împotriva lui. Este recomandat ca copilul să primească o doză de ROR (MMR) imediat după împlinirea vârstei de 1 an și a doua doză la vârsta de trei ani și patru luni.