Specialiştii de la Institutul „Marius Nasta” au transmis că ar exista o legătură între poluare și tuberculoză. Ei spun că poluarea aerului poate influenţa sănătatea umană în diverse moduri.

Cercetările sugerează o legătură între poluare şi tuberculoză

Scăderea imunităţii ca urmare a expunerii la poluanţi precum particulele fine (PM2.5), oxizii de azot şi alte substanţe toxice poate slăbi organismul, a transmis institutul într-un comunicat. Astfel, spun specialiștii, corpul devine mai vulnerabil la infecţii, printre care și boala menționată.

De asemenea, agravarea bolilor preexistente, precum astmul sau bronşita cronică, poate face ca o persoană să fie mai susceptibilă la TBC.

Instituția a subliniat că persoanele diagnosticate cu TBC trebuie să urmeze un regim strict de tratament. Acest lucru implică adesea utilizarea de medicamente timp îndelungat.

„Persoanele diagnosticate cu tuberculoză trebuie să urmeze un regim strict de tratament, care implică adesea utilizarea de medicamente timp îndelungat. Poluarea poate afecta eficacitatea tratamentului, interferând cu absorbţia medicamentelor în organism sau sporind riscul de complicaţii”, a transmis instituția.

tuberculoză
Tuberculoză SURSĂ FOTO: Dreamstime

Beatrice Mahler spune că este esenţial să se intensifice eforturile de prevenire şi control

Managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, a oferit mai multe informații. Ea a spus că este esenţial să se intensifice eforturile de prevenire şi control al tuberculozei.

Astfel de măsuri necesită îmbunătăţirea accesului la diagnostic şi tratament, educarea comunităţii şi promovarea igienei şi a practicilor de viaţă sănătoase, a susținut ea.

„Prin abordarea atât a cauzelor poluării, cât şi a factorilor de risc pentru tuberculoză, putem spera să reducem incidenţa bolii şi să protejăm sănătatea publică. Aceste măsuri trebuie să vizeze reducerea emisiilor de poluanţi, promovarea energiei curate şi regenerabile, având ca scop îmbunătăţirea calităţii aerului în zonele urbane”, a susținut Beatrice Mahler.

Tuberculoză este o afecțiune contagioasă, potențial fatală dacă este netratată, care afectează de obicei plămânii, deși poate afecta aproape orice organ din organism, explică rețeaua privată de sănătate Regina Maria.

În fiecare secundă, pe glob se produce o nouă infecție TBC. Se crede că aproximativ o treime din toți oamenii din lume sunt infectați, dar din fericire, majoritatea au o infecție latentă. Doar un mic procent din aceste infecții progresează la tuberculoză activă (5-10%).