Boala care te lasă fără permis de conducere. Interdicția poate fi impusă chiar și celor care n-au încălcat legea, dar au anumite probleme medicale. În Marea Britanie, Driver and Vehicle Licensing Agency (DVLA) ar putea obliga conducătorii auto care suferă de diabet și apnee în somn să renunțe la permisul auto.
De altfel, posesorii unui permis de conducere din Marea Britanie riscă amenzi mari dacă nu spun de ce boli suferă.
Ce riscă cei care nu declară că au anumite afecțiuni medicale
Site-ul BirminghamMail scrie că DVLA va revoca permisele și va efectua verificări asupra afecțiunilor medicale care ar putea influența conducerea unui vehicul.
„Neraportarea unei afecțiuni medicale ar putea duce la o amendă de până la 1.000 de lire sterline, iar șoferii implicați în accidente riscă urmărirea penală. DVLA are în prezent o listă cuprinzătoare, de peste 110 afecțiuni medicale, care ar putea afecta abilitățile de conducere, dar de care unii șoferi ar putea să nu fie pe deplin conștienți”, se spune pe site-ul agenției.
Diabetul, vertijul și apneea în somn, incompatibile cu șofatul
„Afecțiunile medicale care trebuie raportate DVLA includ diabetul, vertijul și apneea în somn”, precizează agenția.
În cazul în care se consideră că șoferul nu îndeplinește standardele medicale pentru a deține un permis auto, dreptul de a conduce va fi revocat, iar șoferul va trebui să predea permisul.
DVLA va efectua controale medicale pentru a decide dacă șoferii pot avea, în continuare, un permis de conducere.
„Dacă DVLA decide că nu este sigur să conduci pe drumurile publice, permisul fi revocat”, spune experții de la Swansway Motor Group.
Șoferii trebuie să înțeleagă riscul de a nu dezvălui aceste probleme medicale. Pe lângă amenzi, nedeclararea bolilor ar putea avea consecințe grave, mai ales dacă șoferul este implicat într-un accident în care o afecțiune nedezvăluită a jucat un rol important.
„Informând DVLA cu privire la orice modificare a stării de sănătate, șoferii contribuie în mod activ la un mediu de conducere mai sigur pentru ei înșiși și pentru alții. Lista extinsă furnizată de DVLA cuprinde o gamă largă de afecțiuni medicale care ar putea afecta capacitatea de a conduce. De la cancer la neurologic și alte tulburări neurologice, este esențial ca șoferii să recunoască importanța raportării acestor condiții către autorități”, susține un expert citat de publicația britanică.
„Pentru cei care nu sunt siguri dacă starea lor de sănătate trebuie raportată, este bine să se consulte cu un medic specialist. Este mai bine să fie precauți și să respecte reglementările DVLA pentru a evita potențialele repercusiuni legale și financiare”, subliniază agenția.
Ce se întâmplă dacă un conducător auto e diagnosticat cu demență
O evaluare medicală specială analizează factorii care pot afecta capacitatea de a conduce în siguranță un vehicul. Aceștia sunt: vederea, auzul, abilitățile cognitive, sănătatea generală și abilitățile funcționale.
Potrivit Family Caregiver Alliance, persoanele care suferă de demență în stadiu incipient pot conduce. Cei cu demență moderată sau severă nu ar trebui să conducă, iar permisul de conducere le poate fi anulat. În unele state, Departamentul Autovehiculelor (DMV) va revoca automat permisul unei persoane dacă are un diagnostic de demență moderată până la severă.
Demența este o boală care provoacă tulburări cognitive care, adesea, se agravează în timp. În consecință, capacitatea unei persoane de a exersa abilitățile de mai sus și de a gestiona în siguranță un autovehicul poate să scadă.