Malaria ucide sute de mii de oameni în fiecare an, în special copii cu vârsta de sub cinci ani care trăiesc în Africa. Deși există tratamente pentru care pot ajuta la diminuarea impactului bolii, eradicarea completă a acesteia rămâne o provocare, scrie Fastcompany.

Cea mai recentă încercare de vaccinare contra malariei, în 2019 – după mai bine de 30 de ani de dezvoltare, a fost eficientă în jur de 30%. Ar putea ajuta tehnologia ARNm folosită la vaccinurile anti COVID să fie mai eficientă?

„Tehnologia ne permite să facem față complexității malariei”, spune Uğur Șahin, CEO și cofondator al BioNTech, compania germană care a lucrat cu Pfizer pentru crearea primul vaccin COVID-19.

Dar și primul vaccin pe bază de ARN mesager care a fost folosit vreodată. Compania continuă să lucreze la noi versiuni ale vaccinului anti COVID, iar acum lucrează și la un vaccin ARNm anti malarie.

Deoarece vaccinurile împotriva malariei sunt deosebit de complexe, compania a avut nevoie de mai multe finanțări. Acum, odată cu succesul vaccinului COVID, are resursele necesare pentru a investi.

Mecanismele malariei

Malaria este „într-adevăr un agent patogen complex”, spune Șahin. „Este un agent patogen imens, cu un genom mare. Are mai multe mecanisme pentru a intra rapid și pentru a pirata sistemul imunitar și necesită o mulțime de resurse”, explică el.

Malaria nu este un virus sau o bacterie. Este cauzată de un parazit numit Plasmodium, care are un ciclu de viață complex, care merge înainte și înapoi în sângele oamenilor infectați și țânțari.  Plasmodium falciparum cauzează o formă mai severă a bolii, iar cei care au această forma de malarie au un risc mult mai mare de deces.

Noul vaccin poate ataca agentul patogen în mai multe moduri, lucru posibil cu un vaccin ARNm. „ARNm poate, de asemenea, „să genereze cu precizie răspunsul imun”, spune  Șahin. 

Compania intenționează să se asocieze cu experți care au petrecut zeci de ani studiind malaria.