Potrivit unui grup care reprezintă peste 100 de asociații la nivel global – Alzheimer’s Disease International -Organizația Mondială a Sănătății și guvernele din întreaga lume trebuie să „urmărească impactul potențial al COVID-19 asupra creșterii ratelor de demență”, scrie cnbc.

Explozie a cazurilor de demență la nivel mondial

Pandemia ar putea provoca o creștere semnificativă a numărului de pacienți cu demență, deoarece unele cercetări au arătat că infecțiile cu Covid pot crește probabilitatea unei persoane de a dezvolta demență mai devreme. Demența se referă la o deteriorare a creierului, afectând memoria, gândirea, comportamentul și emoțiile. Boala Alzheimer este cea mai frecventă formă de demență.

Pe termen scurt, „ratele de demență pot scădea temporar ca urmare a numărului ridicat de decese provocate de Covid în rândul persoanelor cu demență. Se estimează că din totalul deceselor COVID-19 intre 25 și 45 la sută au fost persoane care sufereau de demență”, a declarat grupul cu sediul la Londra.

Impactul neurologic al COVID-19, vinovat

Pe termen lung, numărul persoanelor cu demență „ar putea crește semnificativ din cauza impactului neurologic al COVID-19”, a adăugat grupul.

„Mulți experți din întreaga lume sunt preocupați de legătura dintre demență și simptomele neurologice ale COVID-19”, spune Paola Barbarino, director executiv ADI.

Dr. Alireza Atri a spus că este „foarte îngrijorat” de efectele așa-numitului Covid lung. Acesta include simptome precum pierderea gustului și a mirosului, „ceața creierului” sau pierderea clarității mentale, precum și dificultăți de concentrare, memorie și gândire.

Atri, șeful Sun Health Research Institute din SUA, a explicat că noul Coronavirus poate deteriora și coagula micile vase din creier, poate afecta imunitatea organismului și poate provoca inflamații.