Prevalența BPOC este la pragul 8,30% în România

Prevalența BPOC (Boală Pulmonară Obstructivă Cronică) în România este de 8,30%, a anunțat sâmbătă președintele Societății Române de Pneumologie, Roxana Nemeș.

Ea a evidențiat că peste 50% dintre pacienții cu Boală Pulmonară Obstructivă Cronică nu sunt diagnosticați.

Medicii subliniază că fumatul, poluarea, un statut socio-economic scăzut și infecțiile din copilărie sunt principalele cauze ale BPOC.

Conform acestora, o exacerbare moderată a BPOC poate crește riscul de deces cu 17%, iar riscul de infarct miocardic se poate dubla în primele cinci zile după o astfel de exacerbare.

BPOC reprezintă a doua cauză frecventă de spitalizare în regim de urgență în anumite țări, iar 40% dintre pacienți fie sunt respitalizați, fie decedează în primele 90 de zile de la exacerbare.

„O singură exacerbare moderată a BPOC a crescut riscul de deces cu 17%. Riscul de infarct miocardic s-a dublat în primele 5 zile după o exacerbare moderată a BPOC. (…) BPOC este a doua cea mai frecventă cauză de spitalizare în regim de urgenţă în anumite ţări. 40% dintre pacienţi au fost respitalizaţi sau au decedat în primele 90 de zile de la exacerbare.

40 – 78% dintre exacerbări nu sunt raportate”, a spus Nemeş, la o sesiune de media training care are loc în perioada 12 -14 iulie la Cheile Grădiştei – Fundata, în Braşov, organizată de Coaliţia Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice şi Societatea Română de Pneumologie.

Medicul declară că riscul de deces crește cu 80% în anumite cazuri

Medicul pneumolog, Roxana Nemeş a subliniat că una din cinci persoane poate deceda în anul următor spitalizării din cauza unei exacerbări severe. Dr. Nemeș a evidențiat că doar 50% dintre pacienți supraviețuiesc la 3,6 ani de la prima exacerbare severă.

De asemenea, aceasta a explicat că riscul de deces crește cu 80% în cazul a două exacerbări moderate într-un an. A adăugat că 5% dintre pacienții internați din cauza unei exacerbări BPOC decedează în timpul spitalizării.

„Riscul de deces a crescut cu 80% cu două exacerbări moderate în decurs de 1 an. (…) 5% din pacienţii spitalizaţi din cauza unei exacerbări BPOC decedează pe parcursul spitalizării.

Riscul de deces este maxim în prima săptămână şi rămâne ridicat în primele 3 luni de la spitalizare. Mai mult de jumătate dintre pacienţii spitalizaţi din cauza unei exacerbări decedează în primii 5 ani după spitalizare”, a explicat medicul.

Spital
SURSA FOTO: Dreamstime

consideră că Boala Pulmonară Obstructivă Cronică (BPOC) ar trebui să fie o prioritate în domeniul sănătății publice în România.

Ea a evidențiat faptul că vaccinarea împotriva gripei și a pneumococului poate avea un efect sinergic, contribuind astfel la reducerea exacerbărilor mai eficient decât administrarea fiecărui vaccin separat.

Dr. Florin Mihălţan a menționat că un procent de 33% dintre pacienții cu BPOC care beneficiază de tratament în spitale experimentează exacerbări acute.

Cheltuielile estimate de FNUASS pentru îngrijirile spitalicești destinate pacienților cu BPOC reprezintă 1% din totalul cheltuielilor spitalicești.

Pacienții cu BPOC au o durată mai lunga de spitalizare

Medicul pneumolog a explicat că pacienții cu BPOC au o durată mai lungă de spitalizare. El a menționat că 82% dintre aceștia necesită îngrijiri timp de cel puțin 5 zile, în comparație cu 61% din rândul altor pacienți.

„Pacienţii cu BPOC stau mai mult în spital. Astfel, 82% primesc îngrijiri cel puţin 5 zile, faţă de 61%, în cazul restului pacienţilor. 39% dintre pacienţii cu BPOC au durate de spitalizare între 5 şi 8 zile. 43% primesc îngrijiri timp de peste 8 zile. 3% din pacienţii cu BPOC internaţi în spitalizare continuă acuţi au primit îngrijiri la terapie intensivă”, a arătat medicul pneumolog.

Acesta a adăugat că România acoperă doar 50% din costurile tratamentului pentru BPOC și alte afecțiuni respiratorii.

De asemenea, pacienții cu BPOC din medii socio-economice defavorizate au de două ori mai multe șanse de a avea rezultate clinice mai grave, inclusiv riscul de deces.

BPOC este o afecțiune complexă a sistemului respirator, caracterizată prin simptome cronice precum dificultăți de respirație, tuse și producție de spută, cauzate de anomalii în căile respiratorii (precum bronșita și bronșiolita) și în alveole (emfizem), care conduc la obstrucția persistentă și progresivă a fluxului de aer.