Obezitatea, un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare
Obezitatea rămâne o criză de sănătate publică la nivel mondial şi reprezintă un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare. Ea afectează în prezent aproximativ 42% din populaţia Statelor Unite, o creştere cu aproape 10% faţă de deceniul precedent, potrivit statisticilor Asociaţiei Americane a Inimii pentru 2023, dar numărul persoanelor cu obezitate este în creştere în fiecare ţară din lume.
S-a înregistrat o creştere de trei ori a deceselor cauzate de boli cardiovasculare legate de obezitate în Statele Unite între 1999 şi 2020, potrivit unui nou studiu publicat miercuri, în Journal of the American Heart Association.
Potrivit autorilor studiului, numărul persoanelor cu obezitate este în creştere în fiecare ţară din întreaga lume.
„Studiul este primul care demonstrează că această povară tot mai mare a obezităţii se traduce printr-o creştere a numărului de decese cauzate de bolile de inimă”, a declarat autorul principal al studiului dr. cardiolog Zahra Raisi-Estabragh, lector clinic la Institutul de Cercetare William Harvey din Londra.
Potrivit medicului, această tendinţă de creştere a obezităţii afectează unele populaţii mai mult decât altele.
Cercetătorii au analizat rasa, sexul şi mediul urban faţă de cel rural pentru a determina diferenţele în ceea ce priveşte decesele cauzate de boli de inimă în care obezitatea a fost listată ca factor contributiv.
Ce arată unele constatări ale studiului?
În general, decesele cauzate de boli cardiovasculare legate de obezitate s-au triplat de la 2,2 la 100.000 de locuitori la 6,6 la 100.000 de locuitori între 1999 şi 2020.
Decesele cauzate de bolile cardiovasculare legate de obezitate au fost mai mari în rândul persoanelor de culoare în comparaţie cu orice alt grup rasial, cu 6,7 la 100.000 de locuitori; urmate de adulţii indieni americani sau nativi din Alaska, cu 3,8 la 100.000.
Femeile de culoare au avut cele mai mari rate de decese cauzate de boli cardiovasculare legate de obezitate decât toate celelalte persoane din studiu. În alte grupuri rasiale, bărbaţii au înregistrat mai multe decese cauzate de boli de inimă legate de obezitate decât femeile.
Adulţii de culoare care trăiesc în zonele urbane au avut rate mai mari de decese cauzate de boli de inimă legate de obezitate în comparaţie cu adulţii de culoare care trăiesc în zonele rurale, (6,8 faţă de 5,9 la 100.000), în timp ce viaţa în mediul rural a fost asociată cu rate mai mari de decese cauzate de boli de inimă legate de obezitate pentru persoanele din toate celelalte grupuri rasiale.
„Tendinţa ratelor mai mai mari de decese cardiovasculare legate de obezitate pentru femeile de culoare decât pentru bărbaţi a fost izbitoare şi diferită de toate celelalte grupuri rasiale luate în considerare în studiul nostru”, a declarat autorul principal dr. Mamas A. Mamas, profesor de medicină cardiovasculară de la Universitatea Keele, din Marea Britanie.
În plus, cercetătorii au menţionat că persoanele de culoare care trăiesc în comunităţile urbane pot fi afectate mai mult de privaţiuni socio-economice şi inegalităţi în materie de sănătate decât persoanele de culoare care trăiesc în zonele rurale.
Potrivit studiului, acestea nu au beneficiat de un acces sporit la asistenţă medicală de care par să beneficieze persoanele din alte grupuri rasiale care trăiesc în zonele urbane.
Este necesară o abordare mai eficientă a problemei obezității
Cercetătorii au analizat datele colectate între 1999 şi 2020 cu privire la 281.135 de decese în care obezitatea a fost înregistrată ca factor contributiv în Baza de date Cauze multiple de deces (Multiple Cause of Death) inclusiv mortalitatea şi numărul de locuitori din toate comitatele din Statele Unite.
Dintre aceste decese, 43,6% au fost înregistrate la femei; 78,1% din grup au fost adulţi albi; 19,8% au fost adulţi de culoare; 1,1% au fost adulţi din Asia sau din insulele din Pacific şi 1% au fost adulţi indieni americani sau adulţi nativi din Alaska.
Cercetătorii notează că erorile de codificare şi de introducere a datelor pot reprezenta o limitare a constatărilor, deoarece sursa datelor a fost reprezentată de dosarele electronice de sănătate care nu au putut fi verificate de cercetători pentru acurateţe.
Chiar şi aşa, rezultatele subliniază în continuare necesitatea de a aborda obezitatea mai eficient la nivelul indivizilor şi al comunităţilor.