Boala cruntă care face ravagii în lume. OMS spune că numărul deceselor crește puternic
Philippe Barboza, șeful agenției de la OMS care se ocupă de cazurile și focarele de holeră, a explicat că există focare raportate în 26 de țări, iar numărul deceselor crește puternic.
„După ani de zile în care cifrele au scăzut, observăm o creștere îngrijorătoare a numărului de focare din jurul lumii”, a declarat Philippe Barboza, potrivit informațiilor preluate de reuters.com
Trebuie menționat că într-un an obișnuit, mai puțin de 20 de țări raportează focare ale acestei boli, care se răspândește în principal prin înghițirea de hrană sau apă contaminată și cauzează diaree acută.
Rata medie de deces din 2022 s-a triplat
Potrivit oficialului OMS, rata medie de deces din 2022 s-a triplat comparat cu media pe cinci ani din trecut, iar în prezent, în Africa, a ajuns deja la 3%.
Un focar de holeră din Siria a ucis deja 33 de oameni și reprezintă un pericol major pe fronturile țării care se află de 11 ani într-un sângeros război civil.
În acest context, Philippe Barboza și-a exprimat îngrijorarea cu privire la recentele focare din Cornul Africii și părți ale Asiei, inclusiv în Pakistanul afectat de inundații.
Acesta a mai precizat și doar câteva milioane de doze mai sunt disponibile de folosit până la sfârșitul anului. În prezent, există un deficit de producători, printre alte probleme legate de producția de vaccinuri anti-holeră.
În schimb, OMS are o rezervă de urgență de vaccinuri anti-holeră.
„Este foarte clar că nu avem suficiente vaccinuri pentru a răspunde la focare acute sau chiar pentru a fi capabili să implementăm campanii preventive de vaccinare”, a conchis Philippe Barboza.
Bacteria care provoacă holera, depistată la Wuhan
În altă ordine de idei, amintim că a fost depistată o bacterie care a provocat holeră în cazul unui student, în oraşul chinez de unde se bănuieşte că ar fi pornit pandemia de COVID-19.
Tulpina de Vibrio cholerae O139 care a cauzat infectarea tânărului, caz raportat în luna iulie, nu are nicio legătură cu probele contaminate descoperite în respectiva piaţă, transmit totuşi autorităţile.
Tudor Ciuhodaru, medic la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalul de Neurochirurgie Iași, a vorbit la Antena 3 despre această boală periculoasă.
„Faptul că vine din China, ridică mari semne de întrebare, mai ales că am văzut de-a lungul timpului informații contradictorii și lipsă de transparență, în ceea ce privește notificarea acestor date medicale.
Dar, ca să spunem lucrurilor pe nume, să știți că această tulpină bengaleză și holera sunt unele dintre puținele notificări a unei boli gastro-intestinală la nivel internațional.
Dar pe de altă parte, ne uităm că această holeră n-a dispărut în niciun caz, după cele 7 pandemii la nivel mondial și vorbim între 3 şi 5 milioane de cazuri în fiecare an și aproape 100.000 de decese”, a declarat medicul.