Encefalita transmisă de căpușe sau TBE este boala potențial mortală despre care experții spun că se răspândește în noi regiuni ale Europei, în mare parte din cauza încălzirii globale. Gábor Földvári, expert la Centrul de Cercetare Ecologică din Ungaria, a declarat că efectele schimbărilor climatice asupra TBE sunt inconfundabile, iar numărul cazurilor a crescut în ultimii ani.

„Numărul căpușelor care iernează este în creștere, iar primăvara există o activitate intensă a căpușelor”, spune și Gerhard Dobler, un medic care lucrează la Centrul German de Cercetare a Infecțiilor.

„Acest lucru poate crește contactul dintre căpușele infectate și oameni și poate provoca mai multe boli.”

Schimbările climatice afectează căpușele în fiecare etapă a ciclului lor de viață

Căpușele nu pot supraviețui mai mult de câteva zile la temperaturi sub zero grade Celsius, dar sunt capabile să reziste în condiții foarte calde, atâta timp cât există suficientă umiditate în mediu. Pe măsură ce Pământul se încălzește și iernile devin mai blânde, căpușele devin active la începutul anului.

Schimbările climatice afectează căpușele în fiecare etapă a ciclului lor de viață – ou, larvă cu șase picioare, nimfă cu opt picioare și adult – prin extinderea perioadei de timp în care se hrănesc în mod activ cu oameni și animale. Chiar și o fracțiune de grad de încălzire globală creează multe oportunități pentru căpușe de a se reproduce și a răspândi boli.

Rata mortalității în rândul celor cu simptome severe variază de la 1% la 35%

TBE nu pune întotdeauna viața în pericol. În medie, aproximativ 10% dintre infecții se dezvoltă în forma severă a bolii, care necesită, adesea, spitalizare. Cu toate acestea, odată ce simptomele severe se dezvoltă, nu există nici un tratament.

Rata mortalității în rândul celor care dezvoltă simptome severe variază de la 1% la 35%, în funcție de subtipul de virus, subtipul din Extremul Est fiind mai letal. De exemplu, în 2020, în Europa au fost înregistrate 16 decese din aproximativ 3.700 de cazuri confirmate.

Simptome:

Majoritatea persoanelor cu encefalită transmisă de căpușe au simptome moderate similare gripei:

– Cefalee
– Febră
– Dureri musculare sau articulare
– Oboseală sau slăbiciune

Probleme neurologice persistente

Jumătate dintre supraviețuitorii TBE au probleme neurologice persistente, cum ar fi insomnia și agresivitatea. Mulți oameni infectați sunt asimptomatici sau dezvoltă simptome ușoare, a spus Dobler, astfel încât numărul real al cazurilor ar putea fi de până la 10 ori mai mare în unele regiuni, decât estimează rapoartele. Deși există două vaccinuri TBE în circulație, absorbția lor este scăzută în regiunile în care virusul este nou.

Numărul cazurilor de infectare continuă să crească

Niciun vaccin nu acoperă cele trei subtipuri mai răspândite, iar un studiu din 2020 a cerut dezvoltarea unui nou vaccin care să ofere o protecție mai mare împotriva virusului. În Austria, de exemplu, rata vaccinului TBE este aproape de 85%, explică Dobler. Dar numărul cazurilor umane continuă să crească, un semn clar al influenței schimbărilor climatice asupra bolii.

În Europa Centrală și de Nord, unde în ultimul deceniu temperaturile medii anuale au fost cu aproximativ 2 grade Celsius peste perioadele preindustriale, cazurile documentate de virus au crescut în ultimele decenii. Unii experți sunt de părere că o creștere a temperaturilor globale este favorabilă căpușelor active.

Se observă, de asemenea, că arahnidele parazite se deplasează mai spre nord. Regiunile din nordul Rusiei sunt un exemplu excelent al locului în care s-au mutat căpușele infectate cu TBE. Transmiterea se face pe cale cutanată, prin înțepăturile de insectă, pe cale cutanată prin ingestia de lapte de la animale infectate, pe cale respiratorie prin aspirarea dejecțiilor de căpușă sau în laborator, scrie FastCompany.