O analiză șocantă a datelor a arătat că peste 14% din populația lumii a avut boala Lyme, supranumită și ”boala cu o mie de fețe”. Lyme este o boală transmisă prin mușcătura de căpușe, care provoacă erupții cutanate și simptome asemănătoare gripei, inclusiv dureri musculare și articulare, dureri de cap, greață și vărsături.
Deși rareori este fatală, boala Lyme poate provoca unele probleme grave de sănătate pe termen lung, cum ar fi bătăi neregulate ale inimii, inflamația ochilor, hepatită și oboseala severă, potrivit Clinicii Mayo.
Cele mai multe mușcături de capușă sunt inofensive și nu este nevoie de un tratament medical. Dar unele căpușe, precum căpușele de căprioară sau de lemn, pot fi purtătoare de germeni care cauzează boli grave, potrivit Newsmax.
Se estimează că peste 300.000 de cazuri noi de boala Lyme apar anual în SUA. Cele care transmit boala sunt căpușele de căprioară, mici și greu de observat, susțin experții de la Centrul Johns Hopkins.
Bacteria care provoacă boala se numeşte Borrelia burgdorferi
Bacteria care provoacă boala se numeşte Borrelia burgdorferi, de unde şi celălalt nume sub care mai este cunoscută boala Lyme: borelioză. Terapia standard pentru boala Lyme este un ciclu de antibiotice, dar medicamentul trebuie administrat în câteva zile de la infecție. Acest lucru este dificil, având în vedere că mulți oameni nu știu că au fost infectați, până când nu încep să aibă dureri articulare, febră, dureri corporale, frisoane, palpitații și ceață cerebrală. Din acel moment, antibioticele pot fi ineficiente.
Iată câteva sfaturi pentru a preveni mușcăturile de căpușe și boala Lyme.
Dacă stați la curte, tăiați frecvent iarba din grădină
Tăierea ierbii va descuraja apariția căpușelor. Deoarece căpușele pot lua boala Lyme de la șoareci, eliminați habitatele șoarecilor din curte, inclusiv buștenii de lemn, unde șoarecii se înmulțesc.
Încercați să nu vă expuneți în zone cu vegetație bogată
Dacă mergeți prin parcuri sau faceți drumeții prin pădure, încercați să mergeți mai mult pe poteci pietruite și evitați cât puteți de mult iarba înaltă și tufișurile. De asemenea, ocoliți zonele împădurite, pline de vegetație!
Purtați îmbrăcăminte care să vă protejeze
La orice ieșire în parcuri sau la pădure, asigurați-vă că purtați haine cu mânecă lungă și pantaloni lungi, pe care este bine să-i băgați în șosete, astfel încât să nu expuneți pielea unor posibile atacuri ale căpușelor. Puteți folosi și produse anti-căpușe. Cea mai bună soluție împotriva căpușelor este substanța activă deltamethrine.
Consultați medicul înainte de a utiliza aceste substanțe chimice pentru copii. De asemenea, protejați-vă animalele de companie cu produse adecvate, recomandate de medicul veterinar.
Faceți duș când ajungeți acasă
După ce ați fost în pădure sau în parcuri, verificați dacă există căpușe pe piele și îmbrăcăminte și faceți duș zilnic! Căpușele se agață de obicei în spatele genunchilor, în axile, dar și în zona buricului și a feselor. Cel mai important lucru este să eliminați căpușele înainte ca acestea să aibă șansa de a intra în corp și a vă infecta.
Îndepărtați căpușele, prinzându-le cu o pensetă
Dacă anumite părți ale căpușelor rămân în piele, nu este grav. Este important să rețineți acest lucru: cu cât căpușele sunt îndepărtate mai repede, cu atât e mai puțin probabil să răspândească boala Lyme. Odată ce ați îndepărtat căpușa, spălați locul respectiv și mâinile cu apă și săpun și puneți alcool sau antiseptice pe locul rănii. Urmăriți cu atenție locul mușcăturii timp de câteva săptămâni, pentru a vedea dacă apar semne ale unei erupții cutanate sau simptome asemănătoare gripei. Dacă observați că vă simțiți rău sau apar modificări în zona unde a intrat căpușa, mergeți imediat la medic!