Tuberculoza în România reprezintă o problemă de sănătate publică de 20 de ani. Cum recunoaștem aceasta afecțiune și cum o putem elimina, ne informează medicul Beatrice Mahler.
Simptomele tuberculozei: ,,Transpirațiile, scăderea ponderală sau starea de oboseală extremă”
Medicul Beatrice Mahler ne ajută să înțelegem ce este tuberculoza și care sunt simptomele si semnele care să ne dea de bănuit despre o asemenea boală.
„Nu pot spune cu exactitate că există o manifestare specifică tuberculozei. Sunt simptome la nivelul aparatului respirator, de cele mai multe ori o tuse care persistă mai mult de 3 săptămâni. Printre simptome se mai numără şi transpirațiile, scăderea ponderală sau starea de oboseală extremă, a afirmat medicul Beatrice Mahler.
Una dintre cauzele în care accesul la diagnostic a fost mai scăzut, o reprezintă pandemia. De ce se spune asta? Pentru că oamenii au fost limitați sau restricționați să facă lucuri pe care le-am face în mod normal, adică să mergem la controale și să avem grijă de sănătatea noastră.
Orice consult pneumologic pentru a exclude tuberculoza este gratuit
În acest moment avem o creștere a incidenței. În această situație ar trebui să ne mobilizăm și să adresăm ceea ce simțim și ne deranjează medicilor. Orice consult pneumologic pentru a exclude tuberculoza este gratuit.
Tuberculoza se poate găsi în două forme. Prima forma de infecție pe care o putem lua intrând în contact cu o persoană, dar transformarea infecției în boală se produce doar dacă sunt cumulate niște condiții de imunosupresie. Dacă vorbim de populația generală, vorbim de o imunitate pe care o stimulăm respectând niște reguli de viață, o alimentație corectă, un somn odihnitor, un număr suficient de ore și o calitate a somnului bună. Să evităm pe cât se poate stresul, pentru că stresul induce scăderea imunității.
Ce semne ar trebui să ne alarmeze
Printre formele care ar trebui să ne alarmeze se numără: tusea persistentă mai mult de 3 luni, febră, astenie, transpirații nocturne, lipsa poftei de mâncare, dureri toracice, scădere în greutate și fatigabilitate.
Tuberculoza este prezentă, din păcate, la două categorii din populație, mai exact la tânărul de 30-45 de ani și la persoanele peste 65 de ani.
Principala cauză a apariției tuberculozei în tinerețe o reprezintă faptul că evităm să avem mai multă grijă de noi.
Din păcate, tratăm cu mai multă superficialitate simptomele care par banale răceli și ne prezentăm foarte târziu la medic, neconștietizând că suntem supuși riscului.