Reapariția holerei în Camerun a provocat 200 de decese din octombrie 2021 până în prezent. În țară au fost înregistrate peste 10.300 de cazuri diagnosticate cu această boală, a anunţat joi, ministrul Sănătăţii din Camerun.
Reapariţia anterioară a holerei a ucis 66 de persoane în Camerun în perioada ianuarie-august 2020.
Holera este o boală care provoacă diaree acută și care poate ucide în câteva ore fără tratament, reapare sporadic în această țară vastă din Africa Centrală cu peste 25 de milioane de locuitori, scrie presa străină.
Reapariția holerei în octombrie 2021 în Camerun a provocat moartea a 200 de persoane, în timp ce peste 10.300 de cazuri au fost înregistrate în această țară africană, a anunțat ieri, joi, ministrul Sănătății.
Cinci dintre cele zece regiuni ale Camerunului, inclusiv Littoral, unde se află Douala, capitala economică a ţării, dar şi Centre, ce include capitala de facto, Yaoundé, sunt afectate de epidemie, potrivit ministrului Sănătăţii. ,,Atenţie! Să respectăm măsurile de igienă„, a îndemnat acesta.
Poziția OMS și ONU față de reapariția holerei
Reapariţia anterioară a holerei a ucis 66 de persoane în Camerun în perioada ianuarie-august 2020.
La începutul anului 2021, Organizația Mondială a Sănătății a estimat că au existat 1,3 până la 4 milioane de cazuri de holeră în fiecare an şi 21.000 până la 143.000 de decese provocate de această boală în întreaga lume.
,,Vaccinurile sigure împotriva holerei, administrate pe cale orală, ar trebui utilizate, alături de îmbunătăţirea aprovizionării cu apă şi a canalizării pentru limitarea focarelor de holeră şi pentru a promova prevenţia în zonele cunoscute cu risc ridicat„, a subliniat organizaţia ONU.
Holera, boala des întâlnită în țările subdezvoltate
Holera apare frecvent în țările sărace, unde nu se pot respecta regulile de igienă:
- apa de băut infectată, fiind cauza principală a îmbolnăvirilor;
- canalizarea deficitară, determinând infiltrarea apei de canal în apa de băut;
- bacilul fiind prezent prin fecale în apele curgătoare, stătătoare sau pești;
- în țările industriale datorită respectării regulilor de igienă, holera apare foarte rar și sporadic.
Cum se tratează
Cel mai important obiectiv al tratamentului este rehidratarea organismului prin administrare pe cale orală de soluții ce conțin glucoză, carbonat de sodiu, clorură de sodiu și clorură de potasiu.
Antibioticele folosite sunt:
- Fluorochinolone, de tipul ciprofloxacinei
- Azitromicină
Alte medicamente folosite:
- Sulfamide (în profilaxie Sulfadoxină)
- Chimioterapice
Ca măsuri de profilaxie se recomandă respectarea regulilor standard de igienă, asigurarea cu apă potabilă, eventual acțiuni de vaccinare pe cale orală.