Boala cumplită care face ravagii chiar acum. 21.000 de oameni au murit din cauza ei

oms

Sursă: Dreamstime

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat joi, 24 martie, că numărul deceselor cauzate de tuberculoză a crescut pentru prima dată în UE după două decenii. Situația a apărut din cauza întârzierii sau a lipsei de diagnosticare, determinate de blocarea serviciilor sanitare, potrivit specialiștilor.

Boala care face ravagii în Europa! Nu s-a mai întâmplat de două decenii. Mii de persoane și-au pierdut viața

Așadar, regiunea europeană a OMS a raportat 21.000 de decese de tuberculoză în 2020, în creştere cu 5 % faţă de anul precedent, în timp ce în ţările din Uniunea Europeană (UE) şi Spaţiul Economic European (EEE) creşterea a fost de 6,7 %, respectiv 3.800 de decese, conform efe.com

Numărul cazurilor noi de tuberculoză a înregistrat totuşi o scădere uşoară, „accentuată probabil de pandemia de COVID-19, care a obstrucţionat detectarea şi notificarea” cazurilor, se arată în raportul elaborat de OMS şi de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC).

În întreaga regiune s-au înregistrat peste 160.000 de cazuri

Totodată, în întreaga regiune s-au înregistrat peste 160.000 de cazuri, mai puţin cu 35 % la sută, iar în regiunea UE/EEE, aproximativ 33.000 de cazuri, adică mai puţin cu 44 % media anuală.

„Tuberculoza rămâne una dintre bolile infecţioase cu cea mai mare mortalitate din lume, a doua după COVID-19, iar tuberculoza rezistentă la medicamente constituie o mare preocupare”, a avertizat OMS, care consideră necesară „o investiţie urgentă”, mai ales în actualul context al pandemiei.

Directorul OMS-Europa, Hans Kluge, notează într-un comunicat că reducerea numărului de cazuri depăşeşte aşteptările şi ilustrează progresele privind testele şi strategiile de tratament, dar a atras totodată atenţia asupra creşterii numărului de decese provocate de tuberculoză în perioada pandemiei.

„Pentru a asigura un progres continuu, trebuie să avem în vedere abordări inovatoare şi eficiente de diagnosticare şi de tratament al tuberculozei şi al variantelor sale rezistente la medicamente”, a declarat Kluge de Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei, marcată în data de 24 martie.

De asemenea, Hans Kluge, directorul regional pentru Europa al Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a declarat că rămâne „vigilent” asupra situaţiei epidemiologice actuale din Europa, susţinând totodată că rămâne „optimist”. În prezent, numărul persoanelor infectate cu Sars-Cov-2 crește continuu în 18 țări europene.

„Ţările în care observăm o creştere importantă (a cazurilor) sunt Marea Britanie, Irlanda, Grecia, Cipru, Franţa, Italia şi Germania. Aceste ţări au ridicat brusc restricţiile de la <prea mult> la <insuficient>”, a spus Hans Kluge.

Potrivit informațiilor transmise de OMS, numărul de europeni recent infectați cu Sars-Cov-2 a scăzut brusc după ce a atins un vârf la sfârşitul lui ianuarie 2021, însă a început să crească la începutul lui martie 2022. Numai săptămâna trecută au fost înregistrate peste 5,1 milioane de cazuri noi COVID-19 şi 12.496 de decese în regiunea OMS Europa.