Mulți dintre oamenii infectați cu Covid-19 au rămas cu sechele. Toți continuă să sufere de pe urma bolii, deși, oficial, au fost declarați vindecați. Nu au scăpat de probleme nici după mai bine de un an de când virusul nu a mai fost descoperit în corpul lor, iar unii vor suferi pe viață.
Toate manifestările pe termen lung cauzate de boală poartă un nume: Long-Covid. Simptomele afectează între 7 milioane și 23 de milioane de americani care au avut virusul, adică până la 7% din populația SUA, scrie Fortune.
Jasmine Harris, profesor de Drept la Universitatea din Pennsylvania, susține că acest fenomen nu poate fi negat și oferă angajatorilor un „moment de inovație esențială, o regândire a locului de muncă, atât în ceea ce privește modul în care se fac afacerile, cât și mediul de lucru”. Echipamentul de lucru ergonomic și timpul flexibil ar putea crește moralul și productivitatea pentru toți, spune Harris. Mai mult, acum a venit momentul ca toate companiile să ia în considerare astfel de lucruri, înainte de a se confrunta cu litigii de muncă.
Long COVID, un termen umbrelă pentru mai multe afecțiuni
În prezent, profesioniștii din domeniul medical se luptă să determine ce este, de fapt, Long COVID. Unii experți spun că este un termen umbrelă pentru mai multe afecțiuni.
Conform ADA, o persoană cu dizabilități este definită ca „cineva care are o deficiență fizică sau mentală, care limitează drastic una sau mai multe activități”, spune Harris. „Nu există o listă stabilită de dizabilități pe care angajatorii, angajații sau tribunalele să le accepte, conform Legii privind persoanele cu dizabilități (ADA)”, adaugă ea.
Peste 200 de simptome ale Long Covid
O afecțiune medicală, precum astmul, poate afecta indivizii în grade diferite: poate fi mai ușor la unii și mai sever la alții. Acest lucru este și mai evident când vine vorba de Long COVID, pentru care au fost documentate peste 200 de simptome: de la oboseală persistentă, tuse și lipsa gustului și mirosului, până la halucinații, disfuncție erectilă, incapacitatea de a înregistra amintiri noi și senzația de „creier în flăcări”.
Presiunea revenirii la locul de muncă
În ultimele luni a devenit tot mai evident că angajatorii doresc ca angajații să iasă mai repede din concediul medical și să se întoarcă la muncă cât mai curând. În același timp, mulți angajați încearcă să demonstreze că nu pot fi înlocuiți, așa că s-ar putea să se grăbească să revină la locul de muncă și astfel să sufere o recidivă.
În plus, în SUA, sistemul îi descurajează pe unii bolnavi cu Long Covid să se întoarcă la muncă.