Mulți dintre cei infectați cu Covid-19 în timpul pandemiei au rămas cu sechele. Ei continuă să sufere de pe urma bolii, deși, oficial, au fost declarați vindecați. Nu au scăpat de probleme nici după ce virusul nu a mai fost descoperit în corp, iar unii vor suferi pe viață.
În primele luni după izbucnirea pandemiei, medicii nu aveau un diagnostic clar. Acum, toate manifestările prelungite cauzate de boală poartă un nume: long Covid. Nu există o definiție specifică pentru această afecțiune.
În schimb, long Covid este mai degrabă un „termen-umbrelă care descrie varietatea efectelor asupra sănătății fizice și mintale care persistă după infecția inițială cu COVID”, afirmă dr. Aaron Friedberg, șeful cliniciii Programului de recuperare post Covid din Ohio.
Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor definește long Covid ca fiind mai multe simptome care persistă la patru săptămâni după infectare; Organizația Mondială a Sănătății spune că termenul este de 12 săptămâni. Definiția „depinde de cei cu care vorbiți”, afirmă Friedberg.
Iar asta face ca diagnosticarea, recunoașterea și tratarea afecțiunii să fie dificilă. În plus, simptomele long COVID variază foarte mult de la o persoană la alta, potrivit Yahoo.com.
Simptomele pot fi total diferite
Simptomele pot fi total diferite, spune Sara Gorman, CEO-ul Critica, o organizație care luptă împotriva dezinformării științifice. „Deci, ar putea exista simptome respiratorii, simptome cardiovasculare, simptome gastrointestinale, simptome cognitive și neurologice, precum și simptome de sănătate mintală”, explică ea.
Conform unor definiții, 200 de simptome pot fi caracterizate ca parte a long COVID. Cercetătorii și medicii lucrează pentru a-l înțelege și a-i trata cât mai bine pe cei care îl au. Totuși, primul pas în orice plan de tratament este să recunoașteți că aveți de-a face cu o infecție long COVID.
Este și acum un mare mister
Long Covid afectează adulții de toate vârstele, precum și copiii. Cercetările arată că este mai răspândit în rândul celor care au fost spitalizați, dar îi afectează și pe cei care nu au ajuns în spital. Dr. Debabrata Bandyopadhyay, medic pneumolog la USF Health, a declarat că problema sechelelor apărute la cei infectați cu Covid-19 rămâne și acum un un mister.
„Pacienții ne-au tot sunat după ce au fost tratați și externați. Mulți pacienți au continuat să aibă simptome persistente. Este un adevărat mister de ce se întâmplă asta. Încă lucrăm, încă facem cercetări”, a subliniat ea.
Iată care sunt cele mai comune simptome ale long Covid
Oboseală debilitantă
Potrivit lui Gorman, cel mai frecvent simptom este oboseala – și nu este vorba de o epuizare care trece cu un pui de somn.
„Este un fel de senzație zdrobitoare de a nu te putea mișca foarte bine, de a nu avea niciun pic de energie”, afirmă Gorman. Pentru persoanele care se confruntă cu acest tip de oboseală, prea mult efort într-o zi poate duce la zile în care nu mai pot face nimic.
Ritmul cardiac rapid și disconfortul toracic
Friedberg a spus că mulți oameni cu long Covid raportează o frecvență cardiacă rapidă și dureri sau disconfort în piept.
Potrivit Johns Hopkins Medicine, este posibil să observați și alte simptome fizice, cum ar fi amețelile.
Un alt simptom comun sunt durerile de cap, a spus Friedberg. Studiile arată că aceasta nu este o durere de cap banală, ci una persistentă și poate varia ca severitate, în funcție de persoană.
Ceața creierului
Acest simptom cognitiv este un alt semn al COVID prelungit. Înseamnă că aveți dificultăți în a acorda atenție și a uita anumite lucruri.
Dificultăți de respirație
Potrivit lui Friedberg, dificultatea de respirație este un alt simptom frecvent.
Cineva care se confruntă cu această problemă are probleme în a urca scările și nu poate reveni la regimul de exerciții de dinainte de infectare.
Probleme cu stomacul
Există, de asemenea, un mic segment de pacienți care au probleme cu stomacul, spune dr. William Lago, directorul Clinicii de recuperare din Cleveland pentru pacienții cu COVID-19.
„Am văzut persoane care au avut diaree persistentă, care poate merge împreună cu o infecție cu COVID”, a explicat el.