Mulți oameni care s-au infectat cu Covid-19 în ultimii trei ani au rămas cu sechele. Ei continuă să sufere de pe urma bolii, deși, oficial, au fost declarați vindecați. Nu au scăpat de probleme nici după mai bine de un an de când virusul nu a mai fost descoperit în corp.
Chiar și cei care au avut forme ușoare ale bolii pot avea efecte de lungă durată sau așa numitul Long Covid. Aceasta este una dintre concluziile principale ale unui studiu recent despre Covid pe termen lung (Long Covid), publicat în Jurnalul Asociației Medicale Americane, relatează Fortune.
Ce este Long Covid și cum poate să-i afecteze pe cei care au avut deja boala
Long Covid sau covid pe termen lung este o afecțiune caracterizată prin probleme de sănătate continue, cauzate de COVID-19, după ce pacientul și-a revenit în urma infecției. Poate afecta aproape fiecare organ și duce, de obicei, la o serie de tulburări de sănătate mintală și ale sistemului nervos.
Unele dintre cele mai comune simptome ale COVID pe termen lung includ oboseala, durerile de cap, dificultăți de respirație, pierderea mirosului și a gustului și slăbiciune musculară.
90% dintre persoanele care trăiesc acum cu Long Covid au avut, inițial, o formă ușoară a bolii
Studiul a observat că 90% dintre persoanele care trăiesc acum cu Long Covid au avut, inițial, o formă ușoară a bolii. Cu toate acestea, după Covid pe termen lung pacientul a experimentat oboseală, dificultăți de respirație și probleme cognitive, cum ar fi ceața creierului, sau o combinație a acestora, care i-au afectat funcționarea zilnică. Aceste simptome au avut un impact la fel de mare asupra sănătății ca și efectele pe termen lung ale leziunilor cerebrale traumatice.
Femeile, risc mai mare de a suferi de Covid pe termen lung
Studiul a constatat, de asemenea, că femeile au avut un risc de două ori mai mare decât bărbații și de patru ori mai mare decât copiii să sufere de COVID pe termen lung. Totodată, cercetarea a descoperit că pacienții care au fost spitalizați cu COVID-19 au avut un risc mai mare de a dezvolta COVID de lungă durată și de a avea simptome de lungă durată, în comparație cu persoanele care nu au fost spitalizate.
Dintre toți oamenii cu COVID Long, studiul a constatat că unul din șapte încă se confrunta cu aceste simptome și după un an de la infectare. Cercetări anterioare au arătat că unii oameni ar putea avea mai multe șanse de a suferi de Long Covid. Într-un studiu al companiei de testare genetică 23andMe, o analiză a datelor de la peste 100.000 de pacienți cu COVID a constatat că cei care sufereau de sindrom cardiometabolic (hipertensiune arterială, diabet de tip 2, colesterol ridicat și boala coronariană) aveau șanse de aproape 90% de a fi afectați de Long Covid.
Cercetătorii nu au găsit o explicație
Long COVID este o afecțiune complexă și dinamică: unele simptome dispar, apoi revin și reapar simptome noi, iar cercetătorii nu au găsit, încă, o explicație. În timp ce studiul actual s-a concentrat pe cele mai frecvente simptome asociate cu Long Covid care afectează funcționarea zilnică, afecțiunea poate include și simptome precum pierderea mirosului și a gustului, insomnie, probleme gastrointestinale și dureri de cap.