Boala care va afecta jumătate din populația lumii până în 2050! Copiii sunt cei mai vulnerabili
Potrivit specialiștilor, problema este cauzată de timpul tot mai mare petrecut în fața telefonului sau al calculatorului. Astfel, medicii recomandă controale oftalmologice cât mai dese.
De asemenea, 2 din 5 români recunosc că stau cel puțin 8 ore în fața calculatorului, în timp ce doar 3 din 10 români merg din timp la medic. Medicii punctează faptul că timpul petrecut cu ochii în ecrane ne obosește ochii și poate crea senzația de falsă.
Copiii sunt cei mai vulnerabili
Miopia, adică dificultatea de a vedea obiectele îndepărtate, îi afectează în principal pe cei mici. Medicii oftalmologi se așteaptă la o creștere a numărului de persoane care vor avea probleme cu ochii în deceniile următoare.
Totuși, creșterea dioptriilor în cazul miopiei poate fi ținută sub control, chiar dacă este imprevizibilă, conform celor spuse de medici.
„Miopia se numără printre afecțiunile oftalmologice care, dacă nu sunt depistate și tratate la timp, conduc la pierderea ireversibilă a vederii. Nu le putem face să dispară purtând ochelari dar le putem încetini progresia”, a explicat Daniela Șelaru, medic primar oftalmologic.
„Cam 70% este rata de moștenire, este enorm. Cum poți să știi că un copil nu vede cu un ochi dacă nu ai fost niciodată la un consult? Dacă acel copil are un deficit de vedere se poate recupera vederea numai până la 6 ani”, transmite Monica Pop, șef al secției de Oftalmologie.
Conform unui studiu realizat de Societatea Europeană de Oftalmologie în colaborare cu Institutul Internațional de Miopi, aproximativ 400 de milioane de europeni sufereau de miopie în 2020. Totodată, se estimează că numărul lor va depăși 500 de milioane până în 2030.
Un alt studiu, realizat de Asociația Oftalmologilor, arată că aproximativ 5 miliarde de oameni la nivelul planetei vor avea probleme de vedere în 2050.