Dr. Florian Alexandru Nicula, medic Coordonator al Unităţii de Asistenţă Tehnică şi Management pentru screening Regionala Nord-Vest din cadrul Centrului de Educaţie, Prevenire, Informare şi Control în domeniul cancerului al Institutului Oncologic „ Prof. dr. Ion Chiricuţă ” din Cluj-Napoca (Centrului EPIC IOCN), susţine că mii de femei tinere din țara noastră se îmbolnăveasc de cancer de col uterin şi mor de o maladie prevenibilă, care chiar poate fi tratată.
„Invităm Ministerul Sănătaţii, prin domnul ministru Alexandru Rafila, un profesionist de marcă foarte bun cunoscător al determinismului infecţios viral al acestei boli, să ia în considerare acţiuni concrete vizând completarea strategiei actuale de prevenire şi control al cancerului de col uterin, prin amplificarea campaniilor de vaccinare în masă anti HPV a femeilor active sexual cu vârste de până la 30 de ani şi prin asocierea acestora la programele organizate de screening, valorificând infrastructura acestora”, conform unei comunicat de presă.
„Strategia actuală nu are nicio şansă să producă vreun efect serios”
Dr. Florian Alexandru Nicula susține că strategia actuală a Programului Naţional de Screening al Cancerului de Col Uterin nu este capabilî să reducă evoluţia mortalității şi incidenţei din România.
„Asocierea vaccinărilor anti HPV în masă este o urgenţă de sănătate publică prin cancer de maximă importanţă pentru controlul cancerului de col uterin în România.
Noile oportunităţi strategice alternative au o cost-eficienţă superioară dovedită fără tăgadă prin studii prospective randomizate de nivel ştiinţific maxim A , presupun investiţii reduse în infrastructură, vin însoţite de procese de asigurare şi control al calităţii serviciilor cu un suport ( resursă necesară ) de personal mult mai uşor de organizat, elemente care vin în completarea efectelor net mai superioare şi mai rapide pe controlul asupra trendului indicatorilor epidemiologici majori”, a afirmat acesta.
De unde ne putem informa corect despre cancerul de col uterin?
Dr. Florian Alexandru Nicula invită oamenii să apeleze la call-centerul organizat de Centrul EPIC pentru a răspunde tuturor întrebărilor.
Specialişti medicali stau la dispoziţia persoanelor interesate cu informaţii globale de prevenire a cancerului (Codul Europei Contra Cancerului), plus modalităţile concrete de a participa la programele organizate şi de a accesa serviciile gratuite de depistare precoce şi de prevenire a cancerelor, pe internet la www.potisaprevii.eu, sau pe Pagina de Facebook „Poţi să Previi”, sau prin apel telefonic gratuit la numărul 0800.390.391.