În cadrul emisiunii „Neața cu Răzvan și Dani”, medicul primar ORL, Ana Maria Apostol a oferit mai multe explicații despre ce înseamnă sinuzita și cum o putem trata. Aceasta trebuie luată în serios, pentru neglijarea poate duce la consecințe grave!
„Sinuzita este o inflamație a mucoasei respiratorii. În momentul în care vine un aer rece asupra noastră, un aer plin de germeni, bacterii și viruși – ne infectăm și se inflamează toată mucoasa respiratorie. Când vorbim de mucoasa respiratorie, vorbim în general de nas și plămâni, dau uităm că mai sunt pe lângă nas niște cavități osoase – sinusurile, care sunt căptușite de o mucoasă respiratorie. În cazul în care germenul apare asupra noastră, intră prin nas și prin niște orificii micuțe, apoi inflamează cavitățile care se află pe lângă sinusuri”, a explicat medicul.
Acestea ne ajută la mai multe lucruri, a spus specialistul. „În primul rând, micșorează greutatea craniului. De asemenea, poate să fie tampon (n. red. dacă ne accidentăm). Când avem o traumă frontală nu ajunge atât de repede la vasul de sânge și la nervi. În plus, ele au rol în imunitatea noastră, fiind acoperite de o mucoasă respiratorie care reacționează la variațiile aerului de afară și purifică aerul”, a adăugat doctorul.
Care sunt simptomele sinuzitei
„Te doare capul în momentul în care sinusurile sunt pline cu secreții. De obicei, se creează o sinuzită mai ușoară, o inflamație a mucoasei sinusale. Te va durea capul în partea din față.
În mod normal, ea este o continuare a răcelii, e o complicație a răcelii. De regulă, aceasta se manifestă prin nas înfundat, scăderea sau lipsa mirosului și o durere de gât permanentă. Sinuzita implică crearea unei secreții care curge în spatele nasului și dă durere de gât și tuse.”, a explicat medicul ORL, Ana Maria Apostol.
Sinuzita trebuie tratată, aceasta nu trece de la sine!
Sinuzita nu trece așa de repede precum trece răceala. Este necesară intervenția medicului. „Este o infecție în niște cavități ascunse, prost ventilate, la care ajung greu aerul și medicamentul.”, a conchis medicul.
„Se dă un tratament. Acest tratament este de lungă durată. Ține 10-14 zile ca să tratezi cu adevărat această inflamație. De cele mai multe ori, dacă răceala trece de la sine, aceste cavități ascunse se suprainfectează bacterian. Ca să tratezi cu adevărat, e nevoie de antibiotic și un tratament mucolitic”, a mai precizat Ana Maria Apostol.