Gabriela Prisăcariu are hernie de disc
Gabriela Prisăcariu are hernie de disc. Soția lui Dani Oțil are zilnic dureri. Fie că stă pe spate, în picioare sau pe scaun, durerile persistă. În fiecare zi, face recuperare. Singura soluție este să stea întinsă pe podea.
Totuși, durerile revin la scurt timp. A fost nevoită să-și facă injecții pentru a reduce durerile. A apelat chiar și la calmante și picături speciale.
„Încep o nouă săptămână așa cum am încheiat-o și pe cealaltă și anume cu recuperarea mea la spate. Am o durere cumplită de spate, care este acolo non-stop, indiferent că stau jos, indiferent că stau în picioare, indiferent că stau… Singurul lucru care mă relaxează e să mă întind pe podea.
Am aflat recent că am o hernie de disc, de aici și această durere. Vin zilnic la recuperare! Am făcut RMN, am hernie de disc, fac recuperare, mi s-au făcut două injecții în spate pentru că nu mă lasă această durere deloc, iar cu calmante și cu toate picăturile începe ușor, ușor să mă lase.
După ce mă lasă și pe mine durerea trebuie să încep și exercițiile. Făceam foarte multă sală înainte, dar nu îmi lucram deloc mușchii spatelui și asta a fost o greșeală mare. Ce m-a ajutat foarte mult… mi-am luat pentru acasă un brâu, corset și tot timpul cât stau cu Tiago folosesc acest brâu, pentru că nu am voie să-l ridic pe Tiago, dar este imposibil, așa că port acest brâu care mă ajută foarte tare, surprinzător îmi susține foarte bine toată zona spatelui”, a mărturisit Gabriela Prisăcariu prin intermediul contului ei de Instagram.
Ce este hernia de disc?
Hernia de disc reprezintă o afecțiune a coloanei vertebrale în care partea interioară a unui disc intervertebral iese prin stratul exterior al discului. Discul intervertebral este o structură situată între vertebrele coloanei vertebrale și servește ca o „pernă” care amortizează șocurile și permite mișcarea coloanei vertebrale.
Hernia de disc poate apărea atunci când stratul exterior al discului se deteriorează sau se rupe, iar conținutul gelatinos din interiorul discului, numit nucleul pulpos, se deplasează sau plesnește prin acest strat deteriorat. Acest lucru poate duce la compresie sau iritare a nervilor adiacenți, cauzând durere, slăbiciune musculară sau furnicături în zona afectată.
Simptomele herniei de disc pot varia în funcție de localizarea acesteia și de gradul de compresie a nervilor. Unele persoane pot prezenta durere în spate, altele pot resimți furnicături, slăbiciune musculară sau chiar pierderea parțială a controlului asupra anumitor mișcări.
Diagnosticul herniei de disc se realizează prin evaluarea simptomelor, examenul fizic și investigații imagistice, precum tomografia computerizată (CT) sau imagistica prin rezonanță magnetică (IRM). Tratamentul poate include terapie fizică, medicamente pentru gestionarea durerii, terapie cu injecții. În cazuri severe sau rezistente la tratament, se poate recurge la intervenții chirurgicale pentru a corecta hernia de disc și pentru a elibera presiunea exercitată asupra nervilor.