În centrul atenției se află acum o altă afecțiune similară, cunoscută sub numele de SIBO (suprapopularea bacteriană a intestinului subțire).
Recent, cântăreața Selena Gomez a împărtășit că se luptă cu SIBO. Ea a explicat într-un comentariu pe TikTok:
„Acest lucru îmi face rău. Am SIBO în intestinul subțire”.
Suprapopularea bacteriană a intestinului subțire este, de fapt, una dintre cele mai frecvente tulburări digestive, adesea asociată cu alte afecțiuni preexistente, cum ar fi boala Crohn sau boala celiacă. Simptomele nu se limitează la balonare. Afecțiunea poate provoca diaree, greață, indigestie și disconfort în timpul mesei.
Un medic explică pentru Popsugar simptomele SIBO, cauzele și tratamentul potențial.
Ce este SIBO?
„SIBO este o afecțiune care rezultă dintr-o creștere excesivă a bacteriilor în intestinul subțire și în intestine”, spune Laura Purdy, medic de medicină de familie și fondator al companiei Swell Medical.
E foarte normal și sănătos să ai câteva bacterii care trăiesc în intestin, dar prea multe pot face ravagii în intestine și pot cauza probleme cu digestia, ducând în cele din urmă la simptome incomode, explică ea.
Bacteriile din intestinul subțire digeră carbohidrații și îi transformă în gaz și acizi grași cu lanț scurt (acizi grași cu mai puțin de șase atomi de carbon, care sunt un produs secundar al fermentației bacteriene din intestin), conform studiului Clinicii Cleveland. Mai multe bacterii înseamnă mai multe gaze și alte produse secundare, ceea ce face să vă simțiți balonați.
Excesul de bacterii se hrănește și cu proteine și vitamina b12, care pot înrăutăți digestia grăsimilor și pot duce la o absorbție slabă a nutrienților și a vitaminelor liposolubile. Astfel apar simptome gastrointestinale neplăcute.
Simptomele SIBO
SIBO este de obicei marcat de următoarele semne și simptome, potrivit dr. Purdy. Este posibil să aveți unele sau multe dintre aceste simptome, în funcție de severitatea stării.
- Diaree
- Balonare
- Gaze
- Durere abdominală
- Constipaţie
- Greaţă
- Pierdere în greutate neintenționată
- Indigestie
Dacă este netratată, SIBO poate provoca o absorbție slabă a grăsimilor, conform Yale Medicine, ceea ce poate duce la deficiențe de vitamina D, vitamina B12 și fier, deoarece bacteriile în exces mănâncă toți nutrienții.
Ce cauzează SIBO?
SIBO apare atunci când există o creștere excesivă a bacteriilor în intestinul subțire și intestin, spune dr. Purdy. Corpul uman menține în mod obișnuit echilibrul florei în intestin printr-o rețea complexă de funcții chimice și corporale, dar atunci când una sau mai multe dintre aceste funcții sunt nefuncționale, poate apărea SIBO.
Iată câteva cauze comune:
- Condiții medicale preexistente: SIBO poate fi cauzată de o varietate de afecțiuni medicale preexistente, inclusiv diabet, boala Crohn, IBS sau boala celiacă, deoarece aceste tulburări pot încetini sistemul digestiv, spune dr. Purdy. Un tract digestiv încetinit poate provoca apoi un teren propice pentru bacteriile din intestin, ducând în cele din urmă la SIBO și simptomele sale însoțitoare, explică ea.
- Acid stomacal scăzut: Acidul stomacal scăzut reduce capacitatea corpului de a modera creșterea bacteriilor, ceea ce poate declanșa SIBO în tractul intestinal subțire. Cauza principală a acidității gastrice scăzute poate varia, dar infecția cu H. pylori, utilizarea prelungită a medicamentelor antiacide și inhibitori ai pompei de protoni și operația de bypass gastric.
- Antibiotice: „Utilizarea pe termen lung a antibioticelor poate perturba flora naturală a unui intestin sănătos, crescând riscul de SIBO”, spune dr. Purdy. De asemenea, narcoticele și supresoarele de acid gastric pot perturba echilibrul florei intestinale.
- Probleme structurale în și/sau în jurul intestinului subțire: problemele structurale din sau în jurul intestinului subțire pot inhiba curățarea regulată a bacteriilor reziduale din intestin, determinând acumularea bacteriilor rele, conform Clinicii Mayo.
Cauza problemei structurale depinde de persoană, dar boala gastrointestinală, diverticuloza sau obstrucțiile intestinului subțire și țesutul cicatricial de la o intervenție chirurgicală abdominală anterioară pot fi de vină.
Cum se tratează SIBO?
SIBO este tratată în mod obișnuit cu antibiotice pentru a ajuta la reducerea creșterii bacteriene, spune dr. Purdy. Rețineți că antibioticele pot elimina bacteriile bune și rele din intestin, așa că este esențial să urmați instrucțiunile medicului pentru a preveni rezistența bacteriană, adaugă ea.
Dacă SIBO a cauzată de deficiențe nutriționale, medicul poate prescrie suplimente orale sau injecții intramusculare pentru a ajuta la umplerea golului nutrițional, mai ales dacă aveți carență de vitamina B12. Cu toate acestea, ar trebui să obțineți întotdeauna aprobarea medicului înainte de a lua suplimente, deoarece prezintă întotdeauna un anumit risc.
În cele din urmă, SIBO poate fi gestionată uneori printr-o dietă cu conținut scăzut de FODMAP (un plan alimentar care reduce anumite tipuri de carbohidrați, de obicei greu de digerat), deoarece unii carbohidrați hrănesc bacteriile din intestin și pot agrava simptomele, spune dr. Purdy.