Avertisment OMS: Numărul de cazuri noi de infecții cu sifilis crește anual
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis un avertisment cu privire la reculul înregistrat în combaterea bolilor cu transmitere sexuală (BTS). Numărul de cazuri noi de infecții cu sifilis crește anual. A trecut deja de la aproximativ 7,1 milioane (2020) la circa 8 milioane (2022), conform raportului prezentat, marți, de către ONU la Geneva, Elveția. Cele mai semnificative creșteri au fost înregistrate pe continentul american și în Africa.
În 2022, 230.000 de persoane au pierit din cauza acestei boli bacteriene.
„Creşterea incidenţei sifilisului suscită îngrijorări majore”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, scrie Agerpres.
Peste 1 milion de persoane se infectează cu sifilis, gonoree, chlamydia sau tricomoniază în fiecare zi. Toate cele patru boli cu transmitere sexuală sunt vindecabile.
Numărul noilor cazuri de infectare cu HIV înregistrează o scădere lentă. În 2022, au fost 1,3 milioane de cazuri, cu doar 200.000 mai puține decât în 2020. Totuși, OMS a raportat și rezultate pozitive. Aproximativ trei sferturi din totalul persoanelor cu HIV sunt tratate cu medicamente antiretrovirale. Multe țări au deja dezvoltat strategii sanitare pentru prevenirea transmiterii HIV și a sifilisului de la mame la copiii lor.
Despre sifilis
Infecția bacteriană cunoscută sub numele de sifilis este cauzată de Treponema Pallidum și se transmite, în cea mai mare parte, prin contact sexual, de la mamă la bebeluș (prin placenta sau la naștere) și, uneori, prin transfuzii sau folosirea de instrumentar medical nesterilizat. Sifilisul este dificil de diagnosticat, uneori fiind asimptomatic, iar semnele bolii pot fi greu de identificat. Netratată, această afecțiune poate duce chiar și la deces.
Sifilisul este una dintre cele peste 20 de infecții cu transmitere sexuală (ITS). Medicii preferă termenul „infecție” în loc de „boală cu transmitere sexuală” (BTS) deoarece, adesea, o persoană poate fi infectată cu Treponema Pallidum fără să știe, deoarece leziunea inițială poate trece neobservată și este urmată de o perioadă fără simptome. Cu toate acestea, este important de reținut că chiar dacă manifestările sifilisului nu sunt observate sau prezente, persoana infectată poate transmite infecția partenerului.
Cum se transmite sifilisul?
Bacteria care cauzează sifilisul se transmite prin:
- contact sexual neprotejat (vaginal, oral, anal);
- contactul cu leziunile contagioase cutanate;
- transfuzii de sânge sau utilizarea de instrumentar medical contaminat;
- transmitere de la mamă la bebeluș prin placenta sau la naștere;
- sărut – foarte rar și numai în cazul în care există leziuni contagioase în cavitatea bucală.
Bacteria pătrunde în organism fie prin mucoasa vaginală sau orală, fie prin piele, în cazul în care există leziuni contagioase la nivelul epidermei. Ulterior, aceasta ajunge în ganglionii limfatici din apropiere și se răspândește în tot organismul prin fluxul sanguin. Simptomele sifilisului nu apar decât la 3-4 săptămâni după infectare. Acest interval poate varia de la o persoană la alta, astfel încât pot exista situații în care boala să se manifeste după doar 10 zile de la infectare sau abia după 13 săptămâni.
Atenție! Sifilisul nu se transmite prin folosirea în comun a toaletei, a căzii, a hainelor sau a ustensilelor de bucătărie cu o persoană infectată. De asemenea, infecția nu poate fi contractată prin atingerea mânerelor ușilor sau prin folosirea piscinelor.