Datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din 2023 arată că hipertensiunea arterială (HTA) are o prevalență de 48% în rândul populației române cu vârste cuprinse între 30 și 79 de ani. Aceasta este o valoare semnificativ mai mare decât media globală, care se situează in jurul a 35%.

Aceste statistici evidențiază o problemă majoră de sănătate publică în România, sugerând că aproape jumătate dintre adulții din această grupă de vârstă suferă de hipertensiune arterială. Având în vedere că hipertensiunea este un factor de risc principal pentru multe boli cardiovasculare, este esențial ca măsurile de prevenție și control să fie intensificate pentru a reduce impactul negativ asupra sănătății populației.

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces in România, lar hipertensiunea arterială este responsabilă de peste 60% din decesele de cauză cardiovasculară. Acestea sunt datele Organizației Mondiale a Sănătătii, cure raportează în 2023 0 prevalentă a HTA de 48% în România la populatia intre 30 så 79 de ani, cu mult peste media la nivel mondial care este de circa 35%”, arată prof. univ. dr. Theodora Benedek, preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune.

Cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale (HTA), Societatea Română de Hipertensiune a lansat un apel public adresat întregii societăți, în special celor care prezintă un risc cardiovascular. Prof. univ. dr. Theodora Benedek, preşedintele Societății subliniază importanța măsurării tensiunii arteriale ca un pas esențial pentru prevenirea complicațiilor grave asociate hipertensiunii.

hipertensiune
SURSA FOTO: Dreamstime

Benedek îndeamnă toate persoanele, Indiferent de vârstă, sex, ocupație sau stil de viață, să şi măsoare tensiunea arterială. Ea atrage atentia că acesta măsură simplă, care durează doar câteva minute, poate salva vieți.

Bolile cardiovasculare, principala cauză de deces la nivel mondial

Bolile cardiovasculare (MCV) reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial. Ele sunt estimate la 17,9 milioane de vieți omenești în fiecare an.

Bolile cardiovasculare sunt un grup de afecțiuni ale inimii și ale vaselor de sânge și includ:

  • bolile coronariene
  • bolile cerebrovasculare
  • bolile reumatice ale inimii și alte afecțiuni

Mai mult de patru din cinci decese cauzate de MCV au loc din cauza atacurilor de cord și accidentelor vasculare cerebrale. O treime din aceste decese se produc prematur la persoanele cu vârsta sub 70 de ani.

Cei mai importanți factori de risc comportamental pentru bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale sunt:

  • alimentația nesănătoasă
  • inactivitatea fizică
  • consumul de tutun
  • și consumul nociv de alcool

Efectele factorilor de risc comportamentali se pot manifesta la persoanele fizice prin:

  • creșterea tensiunii arteriale
  • a glicemiei
  • a lipidelor din sânge
  • precum și prin supraponderabilitate și obezitate

Acești „factori de risc intermediari” pot fi măsurați în unitățile de asistență medicală primară și indică un risc crescut de atac de cord, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă și alte complicații.