Alte voci spun că, faptul că un dictator suferă de un sindrom paranoid nu înseamnă că este incapabil să-și urmărească scopurile, deoarece tocmai tulburarea mintală este aceea care îi permite să-și proiecteze viziunile megalomane și patologice în acțiuni.

Cu siguranță însă, Putin are în acest moment o frică viscerală: aceea de a nu deveni victima metodelor machiavelice, pe care el însuși le-a aplicat în ultimii ani împotriva opozanților. Aceste metode au devenit, de fapt, un soi de politică de stat în Rusia. Eliminarea opozanților prin otrăvire este una dintre ele.

Dacă Vladimir Putin cunoaște zicala „ce ție nu-ți place, altuia nu-i face”, atunci are toate motivele să fie paranoic și să creadă că poate fi otrăvit, scrie Uproxx.

În cel mai recent discurs al său, preluat de toate televiziunile din lume, președintele rus a perorat, delirant, susținând că rușii care se opun invaziei din Ucraina sunt ”trădători naționali din coloana a cincea”.

Înainte de acest discurs delirant, The Daily Beast scris un articol în care susținea că Putin nu mai are încredere în nimeni și că se teme că ar putea avea soarta opozanților pe care i-a redus la tăcere prin diferite metode. Iar cea mai cunoscută metodă de suprimare rămâne otrăvirea.

Paranoia lui Putin ar fi ajuns atât de mare încât cere să i se testeze mâncarea

Potrivit surselor Daily Beast, paranoia lui Putin ar fi ajuns atât de mare încât le cere oamenilor să-i testeze mâncarea, pentru a vedea dacă este otrăvită. Mai mult, luna trecută, liderul de la Kremlin ar fi înlocuit 1.000 de oameni care făceau parte din personalul său, pentru a-și asigura și mai bine propria securitate.

„Evaluarea comunității de informații este aceea că președintele rus este speriat”, a scris Daily Beast, amintind că metoda preferată de asasinare, folosită cu succes de Rusia în ultimii ani, este aceea a otrăvirii cu substanțe chimice letale. Iar Putin știe foarte bine acest lucru.

Litvinenko, Skripal și Navalnîii

Cel mai răsunător caz de otrăvire rămâne cel al lui Alexander Litvinenko, spionul otrăvit în 2006 cu poloniu. Ulterior, s-a stabilit că însuși președintele rus ar fi dat undă verde pentru uciderea lui Litvinenko, un fost agent FSB, devenit critic acerb al lui Vladimir Putin. Acesta a murit după ce a băut ceai în care s-a pus poloniu-210, o substanță radioactivă.

O anchetă publică a Marii Britanii, din 2016, a concluzionat că uciderea lui Litvinenko a fost, cel mai probabil aprobată de Putin. Conform anchetei britanicilor, fostul membru KGB Andrei Lugovoi și un alt rus, Dmitri Kovtun, l-au otrăvit pe Litvinenko, punându-i substanța radioactivă în ceai.

Putin a fost suspectat că s-a aflat și în spatele otrăvirii, din 2018, a lui Serghei Skripal, un fost spion rus, și a fiicei sale, cu Noviciok, o puternică neurotoxină, în timp ce aceștia se aflau în Anglia.
Numele liderului rus a fost asociat și cu încercarea de a-l otrăvi pe liderul opoziției, Alexei Navalnîi, tot cu Noviciok, agentul neurotoxic dezvoltat în Uniunea Sovietică în anii 1970 și 1980.

Istoricul de otrăviri pe care le-ar fi comandat Putin ar putea să îl facă și mai paranoic, scrie Daily Beast. Acest lucru îl va speria și mai mult pe Putin, pentru că, în calitate de fost agent KGB, știe că poate fi oricând otrăvit, notează publicația.