Chiar și pacienții care nu au fost foarte bolnavi și nu au avut nevoie de internare au avut și cu 68% mai multe șanse, decât cei neinfectați, să fie diagnosticați cu o tulburare de somn. De asemenea, au avut cu 69% mai multe șanse de a suferi de anxietate și cu 77% mai multe șanse de a avea o tulburare depresivă.
Riscul unor astfel de afecțiuni a fost semnificativ mai mare la pacienții spitalizați cu COVID, scrie Fortune.
Descoperirile, bazate pe o analiză a bazelor de date electronice ale Departamentului pentru Veterani din SUA, au fost publicate în jurnalul BMJ.
Aceste noi date indică faptul că povara tulburărilor neurologice, care se estimează că va afecta peste 200 de milioane de americani în 2017, va crește, ca o consecință directă a pandemiei. Acest lucru va avea complicații medicale și sociale mai ample, inclusiv abuzul de substanțe interzise și sinucideri.
Virusul este capabil să producă consecințe la o scară pe care nu am mai văzut-o până acum
Virusul COVID „este capabil să producă consecințe pe termen lung la o scară pe care nu am mai văzut-o până acum”, a declarat co-autorul studiului, Ziyad Al-Aly, șeful cercetării, epidemiolog la Universitatea Washington din Missouri. „Produce o multitudine de anomalii care vor afecta oamenii toată viața și care au ramificații pe termen lung”, adaugă expertul.
„Deși cu toții am suferit anumite probleme mintale în această pandemie, persoanele cu COVID-19 au avut probleme mult mai mari și se confruntă cu afecțiuni mintale și până la un an după diagnostic”, a spus Al-Aly. „Este vorba de anxietate generală, depresie, tulburări de somn, declin neurocognitiv, tulburări legate de consumul de opioide”, a mai spus acesta.
Abuz de substanțe interzise, gânduri suicidare
Autorii au descoperit la supraviețuitorii Covid o probabilitate de 2,4 ori mai mare de a li se prescrie opioide și medicamente pentru somn și un risc de patru ori mai mare în rândul celor care au necesitat spitalizare.
Riscul unei tulburări de abuz de substanțe interzise a fost de aproximativ două ori mai mare în rândul supraviețuitorilor COVID, iar riscul apariției gândurilor suicidare a fost de 3 până la 4 ori mai mare decât la persoanele neinfectate.
Într-o analiză separată, autorii studiului au descoperit că virusul a fost asociat și cu un risc semnificativ mai mare de probleme de sănătate mintală, decât gripa sezonieră.
Faptul că pacienții par să fie în continuare expuși unui risc crescut, la 12 luni după diagnosticul de COVID-19, este îngrijorător”, declară Max Taquet, expert la Universitatea din Oxford.
„Dacă aceasta reprezintă diagnostice întârziate sau un debut al bolilor mintale rămâne de stabilit”, susține el.