Un studiu realizat anul trecut la Harvard realizat anul trecut a arătat că 36% dintre americani s-au simțit în ultima vreme „foarte singuri”. Conform studiului, 61% dintre adulții tineri și 51% dintre mamele cu copii mici au suferit din cauza ”singurătății forțate”, potrivit Inc.
Izolarea impusă în cei doi ani de pandemie a dat peste cap legăturile sociale
Realitatea nu poate fi contrazisă. Izolarea impusă în cei doi ani de pandemie a dat peste cap legăturile sociale, lăsându-i pe oameni din ce în ce mai des pradă singurătății. Același lucru l-au resimțit și directorii generali ai companiilor și antreprenorii, care s-au trezit dintr-odată singuri atunci când aveau de luat decizii, analizau strategii sau hotărau direcția companiilor.
Este clar că singurătatea este dăunătoare, provocând diferite probleme mentale și fizice.
Putem să confruntăm singurătatea
Vestea bună este că avem la îndemână o modalitate de a ocoli singurătatea. Sau, altfel spus, putem să o confruntăm.
În primul rând, este important să știm de ce singurătatea poate fi și ”sănătoasă”. Potrivit The New York Times, în cazul celor care conduc afaceri, singurătatea poate ajuta, permițând minții să aprecieze mai mult anumite lucruri. Când mintea este într-o stare de apreciere a unor situații, deciziile sunt mai ușor de luat și mai puțin probabil să fie afectate negativ de sentimente asociate singurătății, cum ar fi tristețea și furia.
Singurătatea, o alegere eficientă, conștientă
Există și alte motive pentru a face din singurătate o alegere eficientă, conștientă, de care nu ar trebui să ne temem. Iată doar câteva, recomandate de articolul din New York Times:
– Alegeți un spațiu care să vă dea o stare de liniște, fie că e vorba de un parc, o cafenea sau curtea casei. Nu stați în birou, unde asocierile cu presiunea muncii vă pot afecta.
– Încercați să vorbiți mai mult cu voi înșivă. Poate fi foarte util când urmează să luați decizii complicate care fac parte din atribuțiile funcției. Poate fi și un fel de introspecție.
– Închideți telefonul. Evitați orice distragere a atenției. Mintea nu trebuie tulburată cu mesaje, e-mailuri și sunetul continuu al telefoanelor.
– Adresați-vă unui prieten în momentele de singurătate (dacă aveți nevoie), sugerează psihoterapeutul Gina Moffa. Acest lucru poate ajuta să faceți comunicarea și conexiunea cu voi înșivă mai puternice și mai clare.