Caravana „Sănătatea vine la tine”: Rezultate îngrijorătoare pentru sănătatea locuitorilor din mediul rural

Conform datelor, peste jumătate dintre pacienții testați (58%) au fost diagnosticați cu diabet sau prediabet.

De asemenea, 4 din 5 persoane (82%) sunt supraponderale sau obeze, iar 78% dintre cei cu obezitate nu au discutat niciodată cu medicul de familie despre greutatea lor.

Un comunicat de presă emis miercuri menționează că ediția a III-a a Caravanei „Sănătatea vine la tine”, un proiect al Alianței Pacienților Cronici din România, a oferit între martie și iunie 2024 controale și analize medicale gratuite pentru 1.216 persoane din mediul rural, concentrându-se pe boli cardiovasculare, diabet, obezitate și hepatite.

diabet, boala
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Reprezentanții Alianței Pacienților Cronici din România au declarat că, în decurs de nouă săptămâni, caravana a ajuns în șase județe și opt localități cu acces dificil la servicii medicale, situate la cel puțin 20 de km de cel mai apropiat spital.

”Caravana a ajuns în nouă săptămâni, în şase judeţe, în opt localităţi care se confruntă cu acces dificil la servicii medicale, aflate la cel puţin 20 de km de cel mai apropiat spital. Echipa caravanei a făcut trei vizite în fiecare localitate: o zi pentru recoltare de sânge şi, la o săptămână distanţă, încă două zile în care echipe medicale (ce au inclus medic diabetolog şi medic cardiolog) au venit în localităţi”, au transmis reprezentanţii Alianţei Pacienţilor Cronici din România.

Conform informațiilor, județele și localitățile vizitate sunt Tulcea: Beștepe, Teleorman: Vârtoape și Scurtu Mare, Giurgiu: Prundu și Greaca, Vâlcea: Alunu, Argeș: Mozăceni și Vrancea: Tulnici.

Cum afectează comunitățile locale

Analizele efectuate au inclus glicemia (atât la fața locului, cât și în laborator), hemoglobina glicată, analize de sânge (hemogramă și profil lipidic), colesterolul total (la fața locului și în laborator), indicele de masă corporală, testul Michigan (pentru complicațiile diabetului), EKG și teste pentru Hepatitele virale B și C.

În comunicat se mai arată că echipa formată din medici, asistente medicale și elevi de școli post-liceale sanitare nu s-a limitat doar la efectuarea investigațiilor, ci a oferit și educație medicală despre prevenția bolilor cardiovasculare și controlul diabetului.

”Echipa de medici, asistente medicale, elevi de şcoli post-liceale sanitare au efectuat nu doar investigaţii, ci au oferit şi educaţie medicală despre prevenţia în boli cardiovasculare şi controlul diabetului, au explicat şi împărţit broşuri educative despre diabet, bolile cardiovasculare, dislipidemie, podiatrie, au dat sfaturi despre nutriţie şi schimbarea stilului de viaţă şi au încurajat persoanele prezente să discute cu medicii de familie despre problemele de sănătate descoperite”, se mai arată în comunicat.

Conform Alianței Pacienților Cronici din România, rezultatele Caravanei sunt următoarele: 1.216 persoane au beneficiat de controale medicale și analize gratuite. Dintre acestea, 65% au fost persoane cu vârsta peste 50 de ani și 68% au fost femei.

Prevalența diabetului și prediabetului în caravanele medicale

Mai mult de jumătate dintre pacienții testați au fost identificați cu diabet sau prediabet. Conform analizelor, 48% au prezentat prediabet sau rezistență la insulină, iar 10% au avut diabet netratat, conform valorilor glicatelor măsurate la toți pacienții.

În plus, din cei care au participat la caravana medicală, 130 de persoane au declarat la intrare că știau că au diabet, iar altele 37 au aflat că este foarte probabil să aibă diabet în urma evaluării glicemiei și glicatelor de către medicul diabetolog.

De asemenea, 142 de persoane au primit recomandarea de a efectua controale suplimentare pentru diabet.

În cazul persoanelor diagnosticate cu diabet, peste 24% au prezentat un risc mediu și mare de neuropatie diabetică, conform rezultatelor testului Michigan.

Analiza detaliată a riscului cardiovascular în caravana medicală

În momentul testării, s-a constatat că 4 din 5 persoane sunt supraponderale sau suferă de obezitate (82%). Într-un aspect important, doar 4 persoane au recunoscut la intrare că se confruntă cu obezitate.

Dintre cei cu obezitate, 78% nu au discutat niciodată cu medicul de familie despre greutatea lor.

În ceea ce privește riscul cardiovascular:

  • 49,5% au prezentat valori crescute ale colesterolului total și non-HDL, indicând un risc crescut pentru boli cardiovasculare (infarct miocardic, AVC etc.).
  • 58% au avut valori crescute ale LDL-colesterolului.
  • 20,6% au fost diagnosticați cu insuficiență cardiacă, iar 16,1% au prezentat un risc crescut pentru evenimente cardiace acute.

În urma testelor EKG:

  • 87 de persoane au fost identificate cu tulburări de ritm cardiac,
  • 48 au prezentat afecțiuni ischemice,
  • 10 au avut modificări ale dimensiunilor cavităților inimii.

De asemenea, 22% dintre participanți au primit recomandare pentru consult cardiologic suplimentar.

Diagnosticări și avertizări pentru sănătatea participanților

În cadrul analizelor efectuate:

  • 12.3% dintre participanți au prezentat valori crescute ale transaminazelor (enzime hepatice), semnalând posibile afecțiuni hepatice.
  • 19 persoane au fost depistate pozitiv pentru Hepatita B, 17 persoane pentru Hepatita C, iar 3 dintre acestea au avut ambele teste pozitive.
  • În privința hemogramei și depozitelor de fier:
    • 16.5% au avut feritină scăzută, asociată cu deficit de fier.
    • Dintre cei cu feritină scăzută, 46% au prezentat și anemie.
    • În total, 5.6% au fost diagnosticați cu anemie, iar 3.8% cu eozinofilie, indicând posibile alergii sau boli parazitare.
  • Alte rezultate au inclus:
    • 2.6% dintre participanți au prezentat analize sugestive pentru disfuncție renală.
    • 7.5% au fost identificați cu hipotiroidism.
    • 34 de persoane au declarat că suferă de tulburări mentale, inclusiv anxietate, depresie, schizofrenie și atacuri de panică.

Cezar Irimia, președintele APCR, a subliniat într-o declarație faptul că există o percepție greșită că în mediul rural părinții și bunicii trăiesc sănătos, având un regim alimentar adecvat și practicând mișcare în curte.

”Trăim cu senzaţia că la ţară, părinţii noştri, bunicii noştri trăiesc sănătos, mănâncă sănătos, fac mişcare prin curte… Iată că aceste cifre ne demonstrează contrariul. 82% dintre persoanele testate de noi sunt supraponderale sau suferă de obezitate.

Mai mult de jumătate dintre pacienţii testaţi au diabet sau prediabet. Riscul de boli cardiovasculare este mare. Caravana «Sănătatea vine la tine» este un semnal de alarmă pentru autorităţi, dar şi pentru noi şi familiile noastre”, a declarat Cezar Irimia, preşedintele APCR.