Vlad Ciurea, semnal de alarmă pentru corporatiști

Prof. dr. Vlad Ciurea a tras un semnal de alarmă, menționând că, recent, a avut mulți pacienți, în special din rândul corporatiștilor, care au acuzat vertij, manifestat prin amețeli și senzația de lipsă de echilibru.

Specialistul subliniază că, dacă aceste probleme nu sunt investigate și gestionate corespunzător, există riscul de a dezvolta o boală profesională.

„Toţi mergem cam pe ultima sută de metri la medic. Trebuie să ne gândim și la medicina preventivă, că de-aia suntem o societate evoluată, ca atunci când apar unele semne să mergem la medic.

Am avut de curând foarte multe persoane cu vertij (ameţeală – n.r.). Mulţi sunt corporatiști, stau ore întregi la calculator, sunt obosiţi şi când se ridică o dată simt ameţeală. Sau cei care stau cu capul în faţă şi gâtul aplecat.

Este boală profesională, este din cauza stresului pe care îl aveți la serviciu. Opriți! E bine să faceţi gimnastică, înot şi alte lucruri de genul acesta”, a spus acesta, luni, pe 17 iunie, în cadrul emisiunii „Sfat de Sănătate”, de la Antena 3 CNN.

stres, angajat stresat la locul de munca
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Problemele medicale trebuie investigate pentru a fi controlate eficient și pentru a preveni apariția altor afecțiuni.

Din păcate, studiile arată că românii nu excelează la capitolul longevitate, situându-se pe penultimul loc în Europa.

Prof. dr. Vlad Ciurea a subliniat că măsurile preventive sunt esențiale pentru longevitate, dar prioritatea trebuie să fie sănătatea. El a menționat că cele două aspecte trebuie să fie abordate simultan pentru a obține rezultate optime.

De asemenea, a îndemnat persoanele care au anumite probleme de sănătate să consulte medicii specialiști la timp, pentru a preveni complicațiile.

„Vorbiți, găsiți-vă un medic de proximitate cu care să puteți discuta în limba română, de la om la om și dacă vi se spune, luați toate măsurile preventive ca să nu apară boala respectivă şi să nu existe frică”, a recomandat acesta.

Oamenii evită să meargă la doctor din cauza fricii

Neurochirurgul a explicat că, atunci când oamenii simt frică și anxietate, creierul lor pare să se blocheze complet. Anxietatea are capacitatea de a bloca toate funcțiile creierului, iar frica este unul dintre cele mai grele elemente pe care creierul le poate gestiona, a spus el.

Dacă cineva intră în starea de frică sau panică, toate procesele cerebrale se opresc. Prof. dr. Vlad Ciurea a subliniat importanța evitării fricii.

„Până la urmă, de multe ori nu mergem la doctor de frică, dar de frica rezultatului pe care l-am putea afla”, a spus acesta.

Medicul a menționat că, în psihiatrie, este adesea recomandat ca psihiatrii să nu poarte halat, deoarece acest lucru poate inhiba pacienții în gândire și comportament. El a subliniat importanța ca medicii să fie prietenoși, să se îmbrace casual și să discute într-un mod cât mai apropiat de pacienți pentru a facilita o comunicare mai deschisă și confortabilă.

Neurochirurgul a subliniat că este esențial să vorbești cu pacientul, să discuți cu el și să îi inspiri încredere, având curajul de a-l privi continuu în ochi. A adăugat că oferirea de exemple relevante și apropiate poate ajuta la câștigarea încrederii pacientului și la obținerea rezultatelor dorite, menționând, de asemenea, importanța răbdării.