Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat, luni, că ţările din Africa subsahariană riscă să înregistreze mult mai multe decese din cauza malariei decât din cauza COVID-19, din cauza accesului întrerupt la anumite servicii medicale, relatează Reuters.
În 2019, la nivelul mondial, malaria a ucis peste 409.000 de persoane, în special bebeluşi din zonele cele mai sărace ale Africii, arată datele OMS. Din cauza pandemiei de coronavirus, care a întrerupt accesul la anumite servicii medicale menite să combată malaria, o boală transmisă de ţânţari, decesele înregistrate în 2020 vor fi mult mai numeroase, este semnalul de alarmă tras de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Pedro L. Alonso, directorul programului OMS pentru malarie, a declarat: “Estimările noastre sunt că, în funcţie de nivelul de întrerupere a serviciului cauzat de pandemia COVID-19, ar putea exista un număr suplimentar de decese provocate de malarie undeva între 20.000 şi 100.000 în Africa subsahariană, majoritatea în rândul copiilor mici. (…) Este foarte probabil ca valul suplimentar de mortalitate prin malarie să fie mai mare decât mortalitatea directă provocată de COVID-19.”
Aproape 230 de milioane de cazuri de malarie la nivel mondial în 2019
Potrivit raportului prezentat de OMS, în 2019 au fost înregistrate 229 de milioane de cazuri de infectare cu malarie la nivel global. Organizaţia apreciază că, în ciuda provocărilor extraordinare aduse de pandemia de coronavirus, multe ţări au reuşit să ţină în frâu şi această temută maladie numită malarie.
Cu toate acestea, “succesul pe termen lung în atingerea unei lumi libere de malarie într-o generaţie este însă departe de a fi asigurat”, subliniază OMS. Transmiterea continuă a acestei boli prin intermediul ţânţarilor în multe zone de pe glob face ca jumătate din populaţia Pământului să fie expusă riscului de a contracta malaria, o boală cruntă care omoară un copil la fiecare 2 minute.
Peter Sands, director executiv al Fondului Global pentru combaterea SIDA, tuberculozei şi malariei, spune: “Lumea globală a sănătăţii, mass-media şi politica sunt toate axate pe pandemia de COVID, şi totuşi acordăm foarte puţină atenţie unei boli care ucide încă peste 400.000 de oameni în fiecare an, în principal copii. (…) Şi reţineţi, este vorba despre o boală pe care ştim cum să o înlăturăm, aşa că este o alegere conştientă dacă nu o facem.”