Cel puțin 15 state indiene au fost grav afectate, inclusiv capitala New Delhi, care a raportat cel mai mare număr de cazuri din ultimii cinci ani, scrie The Conversation.
Datele Ministerului Federal al Sănătății sugerează că peste 100.000 de infecții cu dengue și 90 de decese au fost raportate din ianuarie până în octombrie. Echipele federale au fost trimise în nouă dintre cele mai afectate state pentru a le ajuta să controleze focarul. Sistemele de sănătate din India se luptă să trateze pacienții cu dengue. Lipsa paturilor a fost raportată în mai multe state.
Infecțiile cu dengue apar ciclic, atingând un vârf în fiecare an. Anul trecut au fost mai puțin de 45.000 de cazuri.
Până la 400 de milioane de persoane din toată lumea se infectează cu dengue în fiecare an, potrivit Centrelor SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).
Provocarea este agravată de pacienții cu COVID
De data aceasta, provocarea este agravată de pacienții cu COVID. Deoarece prezentarea inițială a infecțiilor cu dengue și COVID este similară, acestea pot fi diagnosticate greșit, ducând la consecințe catastrofale, inclusiv la mai multe decese.
Riscul de deces este mai mare dacă forma severă a bolii nu este gestionată corespunzător
Dengue provoacă un spectru larg de boli, variind de la o infecție asimptomatică la simptome severe, asemănătoare gripei. Forma severă de dengue, deși mai puțin frecventă, poate fi însoțită de o serie de complicații, inclusiv sângerare și afectarea organelor.
Riscul de deces este mai mare dacă forma severă a bolii nu este gestionată corespunzător.
Dengue este o boală urbană, răspândită de țânțarii Aedes
Țânțarul Aedes se reproduce în zonele cu apă, care se găsesc din belșug în zonele urbane din India. O linguriță de apă stătută este suficientă pentru ca mii de țânțari Aedes să se reproducă.
Dengue este printre primele zece boli considerate o prioritate de Organizația Mondială a Sănătății în perioada 2019-2024. Acest lucru se datorează faptului că incidența acestei boli virale a crescut de peste 30 de ori în ultimele cinci decenii.
O treime din povara globală a dengue se află în India. Dintre cele 96 de milioane de cazuri raportate în fiecare an, 33 de milioane sunt în India.
Organizația Mondială a Sănătății a lansat noi linii directoare pentru utilizarea țânțarilor modificați genetic în vederea combaterii bolilor provocate de aceste insecte, precum malaria și dengue.
Țânțarii modificați pot purta o genă care ucide descendenții feminini, iar tehnologia poate fi utilizată împotriva țânțarilor Aedes aegypti care poarta virusurile dengue, chikungunya si Zika. Pentru malarie, modificarea genetică s-a concentrat pe reducerea capacității țânțarului Anopheles de a transporta parazitul care provoacă boala.