Boala pe care nu o poate opri nimeni! Milioane de oameni au fost afectați, dar se pare că totuși există încă o speranță. Un nou studiu publicat în revista Neurology arată o asociere între o anumită clasă de medicamente pentru tratarea diabetului de tip 2 și scăderea Biomarkerilor bolii Alzheimer.
De mai mult timp, cercetătorii au observat rate mai crescute de demență la pacienții cu diabet de tip 2. Un studiu din Marea Britanie a sugerat că tensiunea arterială ridicată ar putea fi legătura de cauzalitate dintre diabet și demență, dar nu este incă stabilită legătura dintre cele două afecțiuni, potrivit Newatlas.
Nu este clar modul în care aceste medicamente pentru diabet ar putea exercita efecte neuroprotectoare.
Experții în Alzheimer cer studii clinice la scară largă pentru a explora posibile tratamente la grupurile non-diabetice
Alături de asocierea între diabet și demență, s-au constatat și rate neobișnuit de scăzute ale bolii neurodegenerative la grupurile de pacienți diabetici care iau unele medicamente antidiabetice. Un studiu observațional australian de anul trecut a înregistrat rate semnificativ mai scăzute de declin cognitiv la pacienții în vârstă, cu diabet, care luau medicamentul metformină, comparativ cu ratele de declin observate la pacienții non-diabetici care nu luau medicamentul.
Această nouă cercetare a analizat o anumită clasă de medicamente pentru diabet, numite inhibitori ai dipeptidil peptidazei 4 (DPP-4i), cunoscuți și sub numele de gliptine. Toți subiecții au fost urmăriți timp de aproximativ șase ani pentru a măsura declinul în timp. La sfârșitul perioadei de studiu, pacienții diabetici care au luat medicamente DPP-4i au prezentat rate semnificativ mai scăzute de declin cognitiv comparativ cu celelate grupuri.
O întrebare la care acest studiu nu poate răspunde
„S-a demonstrat că persoanele cu diabet prezintă un risc mai mare de boală Alzheimer, posibil datorită nivelului ridicat de zahăr din sânge, legat de acumularea de beta amiloid în creier”, spune Phil Hyu Lee, unul dintre cercetătorii care lucrează la proiect.
„Nu numai că studiul nostru a arătat că persoanele care iau DPP-4i pentru a reduce nivelul zahărului din sânge au avut mai puțin amiloid în creierul lor în ansamblu, dar a arătat și niveluri mai scăzute în zonele creierului implicate în boala Alzheimer”, explică acesta.
Întrebarea-cheie la care acest nou studiu nu poate răspunde este dacă medicamentele DPP-4i au proprietăți neuroprotectoare directe care ar putea fi benefice, prevenind declinul cognitiv și la subiecții non-diabetici.
Sursă foto: Dreamstime