Un studiu recent arată că 9 din 10 angajați din orașe au nevoie de mai multă odihnă. Aproape 2 milioane de români cu vârste între 18 și 55 de ani suferă de oboseală funcţională. Acest lucru se datorează faptului că punem pe primul loc jobul sau jobul ne consumă aproape tot timpul, spun psihologii.
Doar o mică parte dintre cei care se simt constant epuizați au apelat la ajutor de specialitate, iar alții au preferat să se odihnească mai mult sau au apelat la suplimente alimentare. Oboseala funcţională nu se ameliorează nici după o perioadă de concediu mai lung, iar dacă nu este tratată, se poate agrava, spun specialiştii.
„Oboseala funcţională este sora mai mică a burn out-ului şi burn out-ul este o rudă mai mică a depresiei. Noi aici suntem corigenţi, nu întotdeauna reuşim să facem cu plăcere ceea ce trebuie şi de cele mai puţine ori ce trebuie cu plăcere”, spune psihologul Yolanda Crețescu.
Locul de muncă care nu mai aduce satisfacție este unul din principalele motive dar angajatul preferă să se complacă cu această situație și se simt extenuați, nervoși, acuză dureri de cap și dificultăţi de concentrare.