Conform unui studiu recent, obezitatea este o problemă la nivel mondial. Numărul persoanelor supraponderale din întreaga lume a depășit un miliard. Cifrele alarmante indică o dublare a ratei obezității la femei și chiar o triplare la bărbați. Totodată, situația este cu atât mai gravă în cazul copiilor, unde rata obezității a crescut de patru ori.

Obezitatea, o problemă influențată de factori biologici, psihologici și culturali

Hiperfagia compulsivă, o nevoie excesivă de alimente, este unul dintre factorii care pot influența obezitatea, conform declarațiilor psihologului Ana Maria Ambrosă. Aceasta a subliniat că această problemă poate fi influențată de factori biologici, psihologici și culturali, incluzând nivelul de serotonină și dopamină din creier, depresia, anxietatea și tulburările de alimentație.

„Nevoia excesivă este cunoscută sub numele de hiperfagie compulsivă. Poate fi influențată de mulți factori, inclusiv biologici. Există anumite substanțe din creier, cum ar fi serotonina și dopamina care sunt și ele niște factori. În ceea ce privește nivelul psihologic, putem să amintim despre depresie și anxietate. Pot apărea și tulburări de alimentație cum ar fi bulimia.

Influențele culturale pot juca un rol important în modul în care vedem mâncarea, dar în același timp să nu uităm de strategia de marketing, pentru că și mâncarea fast food are cele mai captivante reclame”, a declarat Ana Maria Ambrosă, psiholog, pentru Aleph News.

De asemenea, Ambrosă a evidențiat impactul stigmatizării și discriminării asupra persoanelor supraponderale, care pot duce la izolare socială și scăderea încrederii în sine. Aceste consecințe pot afecta și viața romantică a individului, dat fiind că atracția fizică este adesea un factor important în relații.

Datele îngrijorătoare sunt confirmate de OMS

Peste un miliard de persoane din întreaga lume sunt considerate în prezent obeze, o condiție legată de un risc crescut de numeroase probleme grave de sănătate, potrivit estimărilor actualizate ale Organizației Mondiale a Sănătății și ale unui grup internațional de cercetători.

Obezitatea este atât de răspândită încât a devenit mai frecventă decât subponderalitatea în majoritatea națiunilor, inclusiv în multe țări cu venituri mici și medii care s-au luptat anterior cu subnutriția, transmite Reuters.

Constatările, considerate printre cele mai autorizate estimări independente, se bazează pe date provenite de la peste 220 de milioane de persoane din peste 190 de țări.

În timp ce ratele obezității se stabilizează în multe țări mai bogate, acestea cresc rapid în alte părți. Și, deși subponderabilitatea este din ce în ce mai puțin frecventă la nivel mondial, în multe țări aceasta rămâne o problemă semnificativă, ceea ce face ca tot mai multe țări să se confrunte cu ceea ce se numește „dubla povară” a malnutriției.

Ratele de obezitate pentru adulți au crescut de peste două ori între 1990 și 2022 și de peste patru ori în rândul copiilor și adolescenților cu vârste cuprinse între 5 și 19 ani, se arată în document.

În aceeași perioadă, proporția de fete, băieți și adulți considerați subponderali a scăzut cu o cincime, o treime și, respectiv, jumătate, potrivit analizei.