Simptomele diabetului pot fi greu de observat, pentru că rareori te fac să te simți rău. Dar, potrivit The Mirror, o persoană poate fi expusă riscului de diabet, dacă are mâncărimi neobișnuite.

Unul dintre semnele cheie de avertizare ale apariției diabetului zaharat sunt mâncărimile neobișnuite în zona organelor genitale.

Pacienții cu diabet sunt mai susceptibili la infecții fungice

Pacienții cu diabet sunt mai susceptibili la infecții fungice, conform site-ului medical Diabetes.co.uk. Acest lucru se datorează faptului că nivelul ridicat de zahăr din sânge oferă mediul perfect pentru creșterea infecțiilor genitale. Infecția poate face ca organele genitale să dezvolte o senzație de arsură sau mâncărime. Dacă mâncărimile genitale nu dispar după câteva zile de tratament, ar trebui consultat un medic.

Infecțiile genitale sunt un semn al diabetului de tip 2

Mâncărimea în zona genitală este o problemă care poate fi cauzată de alergii și iritații ale pielii sau de tulburări și boli mai grave, cum ar fi diabetul. „Mâncărimea și arsurile genitale pot indica o infecție. Infecțiile genitale sunt un semn al diabetului de tip 2”, spune medicul Aurore Lee. „În diabet, nivelurile de glucoză din sânge pot crește anormal, ceea ce poate duce la condiții ideale pentru creșterea infecțiilor genitale. De asemenea, boala diminuează capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor. Diabetul poate duce și la un conținut mai mare de glucoză în urină, un alt loc propice pentru ca infecțiile genitale să prospere”, spune ea.

Pot exista și alte cauze

Dar, doar pentru că aveți mâncărimi ale organelor genitale, nu înseamnă neapărat că aveți diabet. Mâncărimile pot fi cauzate de o serie de alte afecțiuni, inclusiv de alergii sau eczeme. Lăsate netratate, mâncărimile genitale ar putea duce la complicații suplimentare. Dacă aveți deja diabet și vă confruntați cu mâncărimi ale organelor genitale, poate fi un semn că nivelul zahărului din sânge este prea mare. Diabetul este o afecțiune comună care afectează mai mult de patru milioane de oameni în Marea Britanie și 90 la sută din toate cazurile sunt cauzate de diabetul de tip 2.

Alte simptome

Mulți oameni pot avea diabet fără să știe, deoarece simptomele nu sunt grave. Cele mai frecvente simptome ale diabetului includ tăieturi sau răni care au nevoie de mult timp pentru a se vindeca, setea foarte mare și urinatul mai mult decât în ​​mod normal.

Alimentația necorespunzătoare

În ultimii 40 de ani, numărul persoanelor cu diabet tip 2 a crescut, de la aproximativ 100 de milioane, la peste 500 de milioane, cu creșteri similare ale problemelor de sănătate asociate, cum ar fi obezitatea și riscul de boli cardiovasculare.

Unul dintre factorii care stau la baza acestei tendințe pare să fie alimentația necorespunzătoare, potrivit unui nou studiu asupra diabetului de tip 2 citat de Sciencealert. Cercetătorii au analizat date din 184 de țări, colectate între anii 1990 și 2018, extrăgând statistici din bazele de date de sănătate publică, studii anterioare și înregistrări demografice. O alimentație proastă ar putea reprezenta până la 14,1 milioane de cazuri de diabet de tip 2 identificate în 2018, a descoperit echipa. Această cifră reprezintă aproximativ 70% din noile diagnostice la nivel global.

Cei trei factori majori depistați în cadrul studiului

Dintre cei 11 factori diferiți luați în considerare, trei s-au dovedit a fi cei mai importanți: cerealele integrale insuficiente, consumul excesiv de orez și grâu rafinat și prea multă carne procesată. Alți factori, cum ar fi consumul insuficient de nuci sau legume fără amidon, par să aibă un impact mai mic.

Cerealele integrale sunt bogate în fibre, vitamine și minerale, care ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Orezul rafinat și grâul se găsesc în alimentele procesate și conțin un indice glicemic ridicat, care crește nivelul zahărului din sânge. Atunci când alimentele cu orez rafinat și grâu sunt consumate în exces, duc la rezistența la insulină.

Calitatea slabă a carbohidraților, factor principal al diabetului de tip 2

„Studiul sugerează că o calitate slabă a carbohidraților este factor principal al diabetului de tip 2 atribuit dietei la nivel global și cu variații importante în funcție de țară, de-a lungul timpului”, spune Dariush Mozaffarian, cardiolog și profesor de nutriție la Universitatea Tufts din Massachusetts.

Dieta necorespunzătoare a fost legată mai evident de cazurile de diabet la bărbați, comparativ cu femeile, au descoperit cercetătorii. În plus, dieta proastă pare să aibă un impact mai mare asupra persoanelor mai tinere, în comparație cu persoanele în vârstă, și mai curând în zonele urbane, decât în ​​zonele rurale.