Un vaccin de la Pfizer și unul de la Valneva sunt deja în stadiul 3 al studiilor clinice și ar putea fi gata pentru următorul sezon al căpușelor. Moderna are și ea în plan un astfel de vaccin. În plus, o injecție profilactică, dezvoltată de cercetătorii de la Universitatea din Massachusetts, ar putea oferi protecție sezonieră, chiar și acelor persoane cărora le este greu să creeze un răspuns imun, potrivit Verywellhealth.
Boala Lyme este cauzată de o bacterie numită Borrelia burgdorferi, care stă la pândă fie în rozătoare mici, cum ar fi șobolanii sau șoarecii, dar și în cerbi. Acestea nu au simptome ale bolii. Căpușele servesc drept vectori, ceea ce înseamnă că se infectează atunci când se hrănesc cu sângele de la aceste animale și transferă bacteriile către noi gazde, cum ar fi oamenii.
Netratată, se poate răspândi la inimă, articulații și la sistemul nervos
Numărul cazurilor de boală Lyme raportate la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CD) s-a dublat în ultimii 20 de ani. Peste 475.000 de oameni sunt diagnosticați sau tratați anual pentru boala Lyme, potrivit estimărilor CDC. Cazurile au crescut vertiginos în multe regiuni, iar bolile transmise de căpușe proliferează în statele occidentale. Erupția cutanată, febra și oboseala care însoțesc de obicei boala Lyme dispar după câteva săptămâni de tratament cu antibiotice orale.
Un vaccin de la Pfizer și unul de la Valneva sunt în stadiul 3 de studii clinice
Netratată, boala se poate răspândi la inimă, articulații și la sistemul nervos, provocând durere și dificultăți de gândire timp de mai mult de șase luni după tratament. Nu există o modalitate de a preveni apariția bolii Lyme după o mușcătură de căpușă, cel puțin nu la oameni. Câinii au fost însă vaccinați împotriva Lyme de mai bine de 30 de ani. Un vaccin de la Pfizer și unul de la Valneva sunt în stadiul 3 de studii clinice și ar putea fi gata pentru următorul sezon de căpușe. Moderna lucrează și ea la un vaccin. O nouă injecție profilactică, dezvoltată de cercetătorii de la Universitatea din Massachusetts, ar putea oferi protecție sezonieră, chiar și pentru persoanele cărora le este greu să creeze un răspuns imun.
Poate fi tratată boala Lyme?
În stadiile incipiente, boala Lyme se tratatează cu antibiotice, precum doxiciclina. Dar aceste medicamente pot perturba microbiomul intestinal, ducând la simptome ca diareea. În cel mai rău caz, antibioticul poate duce la dezvoltarea rezistenței la antibiotice. Dacă boala Lyme nu este tratată, devine cronică. În SUA şi Canada a existat un vaccin împotriva boreliozei: LYMErix. În 1998 acesta a fost autorizat pentru pacienţii din grupele de risc, dar în 2002 GlaxoSmithKline a încetat producţia pe motiv că existau prea puţini cumpărători. Oamenii nu se pot vaccina în prezent împotriva meningitelor și meningo-encefalitelor transmise de căpuşe. În schimb, există vaccinuri împotriva bolii Lyme în medicina veterinară, de exemplu pentru câini.
Un altfel de vaccin
Majoritatea vaccinurilor funcționează prin introducerea unei versiuni a bacteriei sau virusului în organism. Acești antigeni inactivi fac ca sistemul imunitar să creeze anticorpi care pot ataca agentul patogen real, dacă acesta pătrunde vreodată în organism. Un grup de cercetători de la MassBiologics adoptă o abordare diferită – o injecție de profilaxie, care furnizează anticorpi monoclonali direct. Când o căpușă mușcă, aspiră o parte din sângele gazdei în stomac. Dacă acel individ este protejat cu Lyme PrEP, așa cum se numește produsul în prezent, căpușa va ingera și anticorpi. Acestea neutralizează o proteină-cheie din Borrelia burgdorferi, bacteria care provoacă majoritatea cazurilor de boală Lyme. Acest lucru menține bacteriile blocate în intestinul căpușei și în afara fluxului sanguin al gazdei.