Boala perfidă care face ravagii în toată lumea. Va fi eradicată. Substanța chimică care va ucide bacteria

Oameni populaţie români

Sursă: Dreamstime

Este una din cele mai perfide boli și face anual sute de mii de victime. Opțiunile de tratament pentru Lyme, o boală transmisă de căpușe, sunt încă limitate, dar cercetătorii au acum în vedere o nouă abordare.

Aceștia țintesc eliminarea cauzei direct la sursă. Teoretic, noua descoperire ar putea eradica boala Lyme din țări întregi.

Boala Lyme ar putea fi, în cele din urmă, un lucru din trecut”, spune Kim Lewis, profesor de biologie și director al Centrului de Descoperire antimicrobiană de la Universitatea Northeastern din orașul american Boston, potrivit Deutsche Welle.

Motivul acestui optimism este redescoperirea unei substanțe chimice care poate ucide bacteria ce cauzează boala transmisă de căpușe, dar inofensivă pentru animale.

Maladia Lyme este cauzată de o bacterie numită Borrelia burgdorferi, care stă la pândă fie în rozătoare mici, cum ar fi șobolanii sau șoarecii, dar și în cerbi. Acestea nu au simptome ale bolii. Căpușele servesc drept vectori, ceea ce înseamnă că se infectează atunci când se hrănesc cu sângele de la aceste animale și transferă bacteriile către noi gazde, cum ar fi oamenii.

Simptome asemănătoare gripei, cum ar fi oboseala, durerile articulare, temperatura

Dacă o persoană se infectează cu boala Lyme după o mușcătură de căpușă, există o varietate de simptome pe care le poate experimenta. Unul dintre cele mai frecvente semne este inflamarea zonei care se formează în jurul mușcăturii căpușelor, care se răspândește sub formă de inel.

La unele persoane, poate arăta ca o vânătaie. Această așa-numită ”roșeață migratorie” (erythema migrans) apare la 80-90 din 100 de persoane infectate.

Boala Lyme se poate manifesta și altfel. De exemplu, în primele câteva săptămâni după mușcătura căpușei, simptome asemănătoare gripei, cum ar fi oboseala, durerile articulare, dureri musculare, temperatură sau transpirații nocturne pot indica infectarea. Tulburări ale ritmului cardiac, dureri lombare sau nevralgii pot de asemenea să fie resimțite.

Poate fi tratată boala Lyme?

În stadiile incipiente, boala Lyme este tratată cu antibiotice, precum doxiciclina. Dar aceste medicamente pot perturba microbiomul intestinal, ducând la simptome precum diareea. În cel mai rău caz, antibioticul poate duce la dezvoltarea rezistenței la antibiotice. Dacă însă boala Lyme nu este tratată, devine cronică.

În SUA şi Canada a existat un vaccin împotriva boreliozei: LYMErix. În 1998 acesta a fost autorizat pentru pacienţii din grupele de risc, dar în 2002 GlaxoSmithKline a încetat producţia pe motiv că existau prea puţini cumpărători.

Oamenii nu se pot vaccina în prezent împotriva meningitelor și meningo-encefalitelor transmise de căpuşe. În schimb, există vaccinuri împotriva bolii Lyme în medicina veterinară, de exemplu pentru câini.

Un tratament special împotriva boreliozei

Echipa biologului Kim Lewis de la Northeastern University a constatat că un compus, denumit Hygromycin A, este total inofensiv pentru animale şi nu are efect asupra majorităţii bacteriilor, cu excepţia bacteriilor numite spirochete. Pentru acestea, este mortal. Borrelia burgdorferi, agentul patogen care cauzează boala Lyme, aparține doar acestui grup.

Hygromycin A este o substanţă antimicrobiană care se găseşte în sol. Substanţa activă a fost descoperită în 1953, însă oamenii de ştiinţă au estimat că nu are niciun efect împotriva agenţilor patogeni normali. Dar împotriva spirochetelor este „extraordinar de eficientă”, susține Kim Lewis.

Echipa sa a testat Hygromycin A pentru tratarea boreliozei pe şoareci şi a constatat că, după cinci zile de tratament, infecţia a dispărut, la fel ca şi la grupa de control căreia i s-a administrat antibioticul Ceftriaxon. Avantajul este că Hygromycin A acţionează ţintit asupra Borrelia burgdorferi, în vreme ce Ceftriaxonul acţionează împotriva unei multitudini de bacterii diferite, ceea ce stimulează rezistenţa la antibiotice.