Boala de care suferă Natalia Oreiro

Actrița Natalia Oreiro, cunoscută pentru rolul său din îndrăgita telenovelă „Înger Sălbatic”, se confruntă acum cu o boală rară și dificil de gestionat.

În urmă cu aproape trei decenii, Natalia Oreiro a fermecat publicul românesc cu interpretarea sa remarcabilă a personajului Milagros în telenovela de succes „Înger Sălbatic”.

La vârsta de 21 de ani, actrița aducea în casele telespectatorilor pasiunea și dramatismul unui rol memorabil.

Vedeta a fost diagnosticată cu această boală la începutul anilor 2000

Actrița, care a fost la un moment dat considerată una dintre cele mai frumoase femei din lume, a fost diagnosticată cu o boală extrem de rară, care nu are tratament.

Este vorba despre misofonie. Aceasta este o afecțiune în care sunetele repetitive declanșează disconfort, iritare și anxietate extremă.

„Misofonia apare când repetarea unui sunet generează disconfort, iritare, un nivel înalt de anxietate și când pacientul percepe acel sunet ca pe o amenințare. Această problemă este considerată rară pentru că nu intră în domeniul patologicului.

Devine patologie când ajunge în punctul în care afectează viața cotidiană a individului. Cazurile ușoare sunt foarte multe, să știți. Cum ar fi, de exemplu, faptul că nu poți adormi noaptea dacă auzi anumite sunete.”, susțin medicii.

natalia oreiro
SURSA FOTO: Instagram

Natalia Oreiro se luptă cu afecțiunea din copilărie

Pentru Natalia Oreiro, această afecțiune a devenit o prezență constantă în viața ei, afectându-i calitatea vieții de zi cu zi. Sunetele aparent obișnuite, cum ar fi mestecatul gumei sau sunetul pixului pe hârtie, devin factori perturbatori care generează palpitații și frisoane, inducând stări de anxietate.

Natalia Oreiro a mărturisit că luptă cu această afecțiune încă din copilărie și că folosește dopuri de urechi pentru a se proteja de factorii perturbatori.

„Guma de mestecat pentru mine este punctul maxim, și pixul. Există un grup în Argentina care are această patologie. De exemplu, mă urc într-o mașină și dacă omul care conduce are gumă de mestecat, îmi pun căștile direct.”, a mai precizat Natalia Oreiro.

natalia oreiro
SURSA FOTO: ego.ro

Ce este misofonia?

Pentru cei afectați de misofonie, acesta poate fi un adevărat coșmar. Misofonia, adică „ura față de sunet”, este o afecțiune neurofiziologică în care oamenii dezvoltă reacții disproporționat de negative la anumite sunete, nu la toate.

Afectiunea nu afectează toți oamenii în același fel, iar sunetele declanșatoare pot varia. Totuși, există anumite categorii care sunt mai des întâlnite, cum ar fi:

  • sunetele produse în timpul mesei
  • respirația
  • sunetele nazale
  • sunetele de la nivelul mâinilor sau degetelor

Un studiu al acestei afecțiuni sugerează că aversiunea către sunete se dezvoltă în copilărie și tinde să se agraveze odată cu trecerea timpului. Oamenii conștientizează că au o reacție exagerată la anumite sunete, dar nu pot controla această reacție.

Printre sunetele care declanșează misofonia, cele produse de membrii familiei sunt adesea mai stresante decât cele realizate de străini. Acest aspect poate face ca mesele în familie să devină un adevărat test de toleranță, scrie Medlife.