Boala care face chiar acum ravagii în România: Extrem de contagioasă!

spital

SURSA FOTO: Dreamstime

O boală face în prezent ravagii în ţara noastră, iar autorităţile au luat deja primele măsuri. Iată la ce simptome trebuie să fie atenţi oamenii. Medicul Tudor Ciuhodaru a dat câteva sfaturi care îţi pot salva viaţa!

Este epidemie în România! O boală foarte contagioasă face ravagii

Este boala care face ravagii în România chiar în aceste momente. Iată simptomele care trebuie să te ducă urgent la medic.

Este vorba despre rujeolă (sau pojar, în limbajul popular). Reamintim că marţi, 5 decembrie, Ministerul Sănătăţii a decretat epidemie de rujeolă în ţara noastră.

Boala este una extrem de contagioasă. Îi afectează mai ales pe copii şi, din păcate, este una dintre principalele cauze de deces pentru cei mici la nivel global.

Cunoscutul medic Tudor Ciuhodaru a venit cu câteva recomandări pentru români, în acest context.

„Este o boală extrem de contagioasă și se dezvoltă cu mare ușurință”, a subliniat medicul. El a amintit şi de o epidemie care a avut loc în România în urmă cu câţiva ani, atunci când s-au înregistrat numeroase decese.

„Educația bate legislația! Din multe puncte de vedere, educația pentru sănătate ne poate feri și de aceste lucruri neplăcute.

România a mai trecut printr-o astfel de epidemie, cea mai gravă fiind între 2016-2019, când au fost foarte multe decese.

În acest context, trebuie să știm câteva lucruri esențiale, pentru că este o boală extrem de contagioasă și se dezvoltă cu mare ușurință”, a precizat medicul, într-o intervenţie la Antena 3.

Atenţie maximă la aceste simptome! Mergeţi de urgenţă la spital dacă le aveţi

Tudor Ciuhodaru a explicat că imunitatea, odată ce ai trecut prin boală, este pe viaţă. În schimb, până la acel moment, este bine ca cei care nu au făcut rujeolă să se vaccineze.

În continuare, medicul a enumerat şi o serie de simptome, la care românii trebuie să fie foarte atenţi în această perioadă. Prezentarea la spital nu trebuie amânată sub nicio formă. Acolo, tratamentul va fi în condiţii de izolare, a mai precizat el.

„Simplul contact cu virusul duce la boală, iar receptivitatea este generală, indiferent de vârstă. În schimb, trecerea prin boală asigură o imunitate pe întreaga viață.

Totuși, cea mai bună metodă de prevenție rămâne vaccinarea. Tusea sau strănutul poate face ca acest virus să fie transmis mai departe.

Atenție la simptome, pentru că ele apar cam la o săptămână după ce a fost infecția.

Apare febra, cu erupții în spatele urechilor, pe gât, care se extind progresiv, fiind vizibilă și acea pată albicioasă, cu centrul gri-albăstrui, pe mucoasa obrajilor.

Nu temporizați prezentarea la spital. Tratamentul se face în condiții de izolare”, a spus Tudor Ciuhodaru.

Medicul a adăugat că cea mai bună metodă de a preveni rujeola este vaccinarea împotriva acestei boli.

Ce este rujeola?

Rujeola sau pojarul este o infecție virală foarte contagioasă care apare că o erupție cutanata și care are simptome asemănătoare cu răceala.

Boala este cauzată de Morbillivirus, din familia Paramyxovirus și se transmite pe calea aerului, prin tuse sau strănut.

Virusul rujeolic poate trăi până la două ore pe diferite suprafețe sau în aer și poate infecta 90% din persoanele sensibile. Înainte de crearea vaccinului împotriva rujeolei, boala afecta aproape fiecare persoană în timpul copilăriei.

Deși imunizarea a redus dramatic incidența rujeolei în Europa, boala continuă să provoace focare frecvente în comunitățile de copii nevaccinaţi.

La nivel global, rujeola rămâne o cauză principală de deces în rândul copiilor, estimându-se că aproximativ 160.000 de copii mor în fiecare an din cauza complicațiilor bolii, potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).

Rujeola poate afecta pe oricine, însă au un risc crescut de a dezvolta boala:

  • Persoanele nevaccinate împotriva rujeolei;
  • Oamenii neimunizaţi care călătoresc în țările în curs de dezvoltare, unde rujeola este mai frecventă;
  • Persoanele cu o deficiență de vitamina A.