Anxietatea este un răspuns normal la stres și nu e întotdeauna un lucru rău. Dar când devine incontrolabilă, până la punctul în care afectează calitatea vieții, acest lucru poate fi indiciul unei tulburări de anxietate.
Poate fi dificil pentru cei care experimenteză aceste stări să facă diferența dintre stres și anxietate, deoarece au simptome asemănătoare.
Stresul este reacția corpului la presiune sau sentimentul de amenințare. Este un răspuns la factori externi, cum ar fi munca, finanțele, relațiile cu cei de lângă noi și problemele de zi cu zi.
Anxietatea este o tulburare de sănătate mintală, dincolo de grijile cotidiene. Persoanele cu anxietate au sentimente de teamă produndă sau de suferință extremă, care pot fi constante și le pot afecta viața de zi cu zi.
Simptomele stresului și anxietății
Stresul și anxietatea au semne fizice, dar și psihologice. Unele simptome, inclusiv ritmul cardiac rapid, diareea sau constipația, pot apărea atât în cazul stresului cât și în anxietate. Există, totuși, unele simptome distincte atribuite fiecăreia.
Cele mai frecvente simptome ale stresului sunt ameţeal, greaţa, durerile de cap, senzația că esști copleșit de toate, gură uscată, transpirația palmelor, iritabilitate, dureri în piept.
Anxietatea are și ea câteva simptome specifice. Cea mai frecventă este insomnia. Senzația de teamă și tensiune, furnicăturile sau amorțeli ale mâinilor sau picioarelor și tensiunea musculară sunt alte semne ale anxietății.
Stresul vine ca răspuns la o amenințare recunoscută și nu este de lungă durată. În schimb, anxietatea durează mai mult și uneori poate părea că nu o declanșează ceva anume. Sentimentele de frică sau îngrijorare sunt frecvent disproporționate față de amploarea evenimentului.
Cauzele stresului și anxietății
Cauzele stresului și anxietății sunt complexe. Se consideră că anxietatea este cauzată de o combinație de dezechilibre chimice, factori de mediu și genetice. Cu toate acestea, este clar că unele evenimente, emoții sau experiențe pot provoca sau agrava simptome de stres și anxietate. Aceste elemente se numesc declanșatoare.
Căsătoria, presiunea resimțită la locul de muncă, conflictele cu familia sau grijile zilnice pot fi astfel de evenimente declanșatoare de stres.
Tratarea anxietății
Tratamentul pentru o tulburare de anxietate poate include: psihoterapie, în special terapia comportamentală cognitivă (TCC), medicația cu medicamente anti-anxietate, antidepresive sau beta-blocante sau prin tehnici de gestionare a stresului.
Alte tratamente complementare includ exerciții fizice regulate, tehnici de meditație sau relaxare, masaje sau acupunctură.