Boala secolului face prăpăd. Care sunt semnele la care trebuie să fii atent

stres, angajat stresat la locul de munca

SURSĂ FOTO: Dreamstime

Oamenii cedează fizic, psihic și emoțional atunci când se confruntă cu prea mult stres, pe o perioadă îndelungată de timp. În acest context, este foarte important să știm ce trebuie să facem ca să evităm epuizarea.

Expunerea îndelungată la stres sau situații complicate poate duce pe oricine la limita rezistenței. Din acest motiv, trebuie să știm ce putem face pentru a evita epuizarea fizică, psihică și emoțională.

Oamenii cedează atunci când se confruntă cu prea mult stres

Este important să înțelegem semnele și ce putem face când simțim că ne pierdem din puteri, fie că este vorba de epuizare fizică sau de epuizarea emoțională sau mentală. Aceasta din urmă poate fi mult mai dificilă de tratat în anumite cazuri.

Când suntem constant pe fugă și cu mintea în mai multe părți, atât corpul cât și psihicul obosesc. Astfel, stresul ne poate duce rapid spre epuizare dacă nu ne odihnim corespunzător.

Corpul uman are două sisteme care ne controlează răspunsurile în astfel de situații. Este vorba despre sistemul nervos simpatic și sistemul nervos parasimpatic.

Starea simpatică a sistemului nervos autonom activează răspunsul de luptă sau fugă și declanșează eliberarea hormonilor de stres, cortizolul și adrenalina. Ritmul cardiac și tensiunea arterială cresc, iar digestia încetinește sau se oprește cu totul, deoarece sângele este direcționat de la organele interne înspre membre.

Starea parasimpatică a sistemului nervos autonom, pe de altă parte, este asociată cu relaxarea, regenerarea și recuperarea.

Pentru a fi sănătoși, trebuie să există un echilibru între cele doua. Al doilea dintre ele este responsabil cu activarea sistemului imunitar și cu stoparea procesului de inflamație și stres.

Astfel, vindecarea minții după o perioadă îndelungată de stres este posibilă numai când organismul se află în stare parasimpatică.

Specialiștii au comparat cele două cu sistemele dintr-o mașini. Mai precis, sistemul nervos simpatic poate fi comparat cu pedala de accelerație, în timp ce sistemul nervos parasimpatic poate fi comparat cu pedala de frână.

SURSĂ FOTO: Dreamstime

În momentul în care există un dezechilibru între cele două, ne putem confrunta cu mai multe probleme

În momentul în care există un dezechilibru între cele două, ne putem confrunta cu mai multe probleme. Câteva exemple sunt următoarele:

  • o stare de demotivare generală;
  • lipsa îngrijirii personale;
  • incapacitatea de concentrare;
  • iritabilitate crescută;
  • probleme de somn;
  • imunitate scăzută.

Pentru a rezolva problema, primul pas trebuie să întotdeauna identificarea cauzei stresului. Ulterior, aceasta trebuie eliminată. Pentru a evita alte probleme, este recomandată o rutină clară, cu activități bine puse la punct. Specialiștii spun și că trebuie să ne deconectăm digital ori de câte ori putem.

Sportul, expunerea la lumină naturală și aer curat, meditația și chiar un animal de companie pot fi ajutoare de nădejde în acest efort. Este foarte important să ne rezervăm timp pentru odihnă și relaxare.