Cancerul la copii, o boală rară (un caz la 10.000 de cazuri de cancer), afectează în medie 422 de copii și adolescenți anual în România.

Mai multe date despre cancer au fost prezentate în cadrul unui eveniment organizat de Asociația Dăruiește Aripi și Societatea Română de Onco-Hematologie Pediatrică (SROHP). Conform informațiilor, în ultimii ani s-au înregistrat creșteri semnificative în supraviețuire, de peste 10%, la tumorile solide.

Media supraviețuirii la 5 ani pentru cazurile de cancer la copiii

Media supraviețuirii la 5 ani pentru cazurile de cancer la copiii cu vârsta de până la 14 ani a crescut de la 69% la 74%. Acest lucru se observă comparând perioadele 2010 – 2013 și 2014 – 2017. Analiza datelor indică diferențe semnificative între mediul rural (67%) și urban (75%). Aceste sunt observate și între regiuni, cu 76% în București – Ilfov comparativ cu 68% în regiunile Nord-Est și Sud-Est.

Președintele Asociației Dăruiește Aripi, Alina Pătrăhău, a subliniat importanța dezvoltării de servicii integrate. El a accentuat și importanța rețelei de proximitate pentru a asigura îngrijirea optimă a copiilor cu cancer.

„Rezultatele studiului de supraviețuire validează direcțiile strategice ale Asociației Dăruiește Aripi, și anume: dezvoltarea de servicii integrate, conectarea tuturor specialiștilor într-o singură echipă de îngrijire și configurarea unei rețele de proximitate (la nivel local), despre care credem că va aduce șanse maxime de supraviețuire tuturor copiilor, indiferent unde locuiesc. Este motivul pentru care construim un instrument inovator, platforma Dara, un spațiu digital care conectează toate serviciile necesare copiilor cu cancer”, susține Alina Pătrăhău.

Apare platforma digitală Dara

Platforma digitală Dara, în construcție, va conecta toate serviciile necesare acestor copii.

Prof. univ. dr. Anca Coliță, președintele SROHP, a dat detalii despre Registrul Național de Onco-Hematologie Pediatrică (RNOHP). Acesta reprezintă o bază de date esențială pentru programele de sănătate publică dedicate copiilor cu cancer.

Potrivit studiului, diferențe de supraviețuire au fost observate între copii (0-14 ani) și adolescenți (15-19 ani), între mediile rural și urban, și în funcție de regiunea de domiciliu.

Care sunt cele mai frecvente forme de cancer la copii

Studiul este bazat pe datele din RNOHP. El acoperă perioada 2010 – 2021, incluzând 5.065 de cazuri raportate. Cele mai frecvente forme de cancer la copii sunt leucemiile/cancerele de sânge (31%), limfoamele (15%) și cancerele ale sistemului nervos central (14%).

Trebuie spus că diagnosticul și tratamentul în ceea ce privește orice tip de cancer implică adesea eforturi coordonate ale unei echipe medicale. Opțiunile de tratament privind această boală includ chirurgia, radioterapia și chimioterapia. Pe listă se mai află și imunoterapia și terapii țintite, în funcție de tipul și stadiul cancerului. Prognoza și rezultatul depind de tipul specific de cancer. Se are în vedere și stadiul în care este diagnosticat și eficacitatea tratamentului aplicat.