Un studiu recent contrazice teoriile de până acum privind legătura dintre IMC (indicele de masă corporală) și riscul de mortalitate, inclusiv așa numitul „paradox al obezității”.

Conform studiului publicat în revista academică „Population Studies”, obezitatea sau excesul de greutate cresc semnificativ riscul de deces cu între 22 și 91%, adică mai mult decât au crezut inițial oamenii de știință. Cercetătorii de la Universitatea din Colorado, autorii studiului, au mai stabilit că riscul de deces din cauza subponderabilității nu este atât de mare pe cât se credea inițial.

IMC, departe de a fi un sistem perfect de măsurare a greutății

Obezitatea este o afecțiune din ce în ce mai frecventă în întreaga lume și este măsurată în termeni de indice de masă corporală (IMC). Această măsurătoare reprezintă o valoare care se obține calculând masa corporală și înălțimea unei persoane. Practic, se împarte numărul de kilograme la înălțime.

Dacă rezultatul este între 18.5 și 24.9, persoana are o greutate normală. Între 25 și 29.9, avem de-a face cu supraponderabilitate, iar un IMC de peste 30 este considerat obezitate. Cu toate acestea, IMC este departe de a fi un sistem perfect de măsurare a greutății.

De exemplu, formula nu ține întotdeauna cont de masa musculară. Așa că se poate avea un IMC mare chiar dacă mare parte din el este masă musculară. Un caz celebru este al actorului Tom Cruise, căruia i s-a calculat la un moment dat un IMC de 31,5 (adică era obez) din cauza înălțimii și a fizicului extrem de musculos.

Ipoteza ar putea fi greșită

IMC este considerat acum drept „regulă de bază” pentru a determina dacă cineva este subponderal, mediu, supraponderal sau obez. Numeroase studii au legat IMC-ul unei persoane de riscul de mortalitate, subponderabilitatea și obezitatea fiind asociate cu risc crescut de deces. În plus, există și problema așa numitului „paradoxul obezității”, scrie Jerusalem Post.

Aceasta se referă la modul în care cel mai scăzut risc de mortalitate asociat cu IMC poate fi observat în rândul persoanelor supraponderale, în timp ce persoanele obeze și cele sănătoase au aceeași rată de mortalitate, iar cele foarte obeze (IMC de 35 și mai mult) și persoanele subponderale au același nivel ridicat de mortalitate.

Noul studiu susține că această ipoteză ar putea fi greșită.

Cât de mult crește obezitatea riscul de deces

Cercetătorii a efectuat o analiză statistică a aproximativ 18.000 de persoane diferite, inclusiv aproape 4.500 de decese, din 1988 până în 2015.  Ei au descoperit că 20% din eșantionul caracterizat cu greutate „sănătoasă” s-a aflat în categoria supraponderală sau obeză în deceniul precedent.

Apoi s-a observat acest că acest grup a avut un profil de sănătate substanțial mai rău decât al celor din categoria cu greutate „stabilă”. De asemenea, s-a constatat că, în cazul persoanelor care au avut încă din tinerețe exces de greutate, acestea s-au confruntat cu boli care, în mod paradoxal, au dus apoi la pierderea rapidă în greutate.

Concluzia a fost că persoanele supraponderale au un risc de mortalitate cu 22% mai mare decât cele cu greutate sănătoasă, în timp ce persoanele obeze au un risc dublu.