Descoperirea ar putea aduce o abordare mai nuanțată a diagnosticării afecțiunilor de sănătate asociate cu obezitatea, și, de asemenea, ar putea duce la modalități mai personalizate de a le trata.
În prezent, obezitatea este diagnosticată folosind măsurători ale indicelui de masă corporală (IMC), dar autorii cercetării spun că această abordare este mult prea simplistă, riscând să ignore variațiile biologice ale fiecărei persoane.
Patru subtipuri metabolice care influențează tipul corpului unui individ. Care sunt cele două tipuri de obezitate
Recurgând la studii de laborator pe modele de șoarece și o analiză inteligentă a datelor provenind de la TwinsUK, o resursă de cercetare de pionierat și un grup de studiu dezvoltat în Regatul Unit, echipa a descoperit patru subtipuri metabolice care influențează tipul corpului unui individ: două dintre ele predispun un individ să fie mai slab, iar două îl predispun la obezitate.
Unul dintre subtipurile de obezitate descoperite este caracterizat printr-o masă mai mare de grăsime, iar celălalt a fost caracterizat atât printr-o masă mai mare de grăsime, cât și printr-o masă musculară mai mică, scrie Sciencealert.
Al doilea tip de obezitate a fost asociat și cu o inflamație crescută
Echipa a descoperit că al doilea tip de obezitate a fost asociat și cu o inflamație crescută, ceea ce poate crește riscul apariției anumitor tipuri de cancer și alte boli.
„Folosind o abordare bazată exclusiv pe date, observăm, pentru prima dată, că există cel puțin două subtipuri metabolice diferite de obezitate, fiecare cu propriile caracteristici fiziologice și moleculare care influențează sănătatea”, declară J. Andrew Pospisilik, cercetător în epigenetică de la Institutul Van Andel din Michigan.
„Transpunerea acestor constatări într-un test utilizabil clinic i-ar putea ajuta pe medici să ofere tratamente mai precise pacienților”, spune el.
Subtipul inflamator pare să rezulte din modificări epigenetice declanșate întâmplător
După ce subtipurile au fost identificate în datele umane, echipa a verificat rezultatele pe modele de șoareci. Asta le-a permis oamenilor de știință să compare șoareci identici din punct de vedere genetic, crescuți în același mediu și hrăniți cu aceleași cantități de alimente.
Studiul a arătat că subtipul inflamator pare să rezulte din modificări epigenetice declanșate absolut întâmplător. Echipa a mai descoperit că șoarecii identici genetic, fie au crescut la o dimensiune mai mare, fie au rămas mai mici, fără ca, la unii dintre ei, să existe o predispoziție.
De ce este atât de importantă această descoperire
Potrivit cercetătorilor, al doilea tip de obezitate – cel asociat cu inflamația, pare să fie declanșat întâmplător. De aceea, susțin ei, aceste descoperiri ar putea fi utile și în studierea așa numitei variații fenotipice inexplicabile (UPV) – teoria conform căteia există alți factori, dincolo de genetică și mediul în care trăim, care ne fac ceea ce suntem.
„Descoperirile actuale subliniază puterea de a recunoaște aceste diferențe subtile între oameni pentru a vedea modalități mai precise de a trata boala”, a declarat Pospisilik.
Dacă aceste două (sau mai multe) tipuri de obezitate pot fi confirmate și de studii viitoare, atunci diferite tratamente pentru obezitate (modificări ale dietei sau intervenții chirurgicale) ar putea să aibă efectele dorite, în funcție de tipul de obezitate.