Superbacteriile vor ucide milioane de oameni

Criza superbacteriilor se intensifică, cu un avertisment sumbru emis de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA: până în 2050, 10 milioane de oameni ar putea muri anual din cauza infecțiilor cu superbacterii, subliniază CNN.

Un exemplu concret al acestei amenințări este epidemia de infecții oculare rezistente la antibiotice care a lovit Statele Unite ale Americii (SUA) în 2022. Cauzată de o tulpină rară de Pseudomonas aeruginosa, o bacterie normal sensibilă la antibiotice, epidemia a afectat cel puțin 50 de pacienți din 11 state în ianuarie 2023. Ea s-a extins, ulterior, în 18 state. Consecințele au fost dramatice:

  • patru decese
  • pierderea vederii
  • alte infecții grave

Epidemiologul dr. Maroya Walters, care a condus ancheta CDC privind lacrimile artificiale, a subliniat dificultatea rezolvării focarului. Astfel, a evidențiat rezistența bacteriilor la medicamente.

Soluția în lupta cu superbacteriile

Însă, în lupta împotriva superbacteriilor, o soluție inovatoare ar putea veni sub forma bacteriofagilor. Acești viruși minusculi sunt special concepuți pentru a:

  • găsi
  • ataca
  • și distruge anumite tipuri de bacterii patogene

Specialiștii explorează diversitatea bacteriofagilor pentru a maximiza eficacitatea în combaterea superbacteriilor. Acestă abordare oferă un răspuns adaptabil la variabilitatea bacteriilor rezistente la antibiotice și deschide perspective pentru tratamente personalizate.

„Fiecare specie bacteriană, sau chiar genotipuri din cadrul acesteia, poate avea un întreg repertoriu de fagi care o atacă, folosind o mare varietate de metode pentru a pătrunde în celula bacteriană și a o slăbi”, explică Paul Turner, profesor de ecologie și biologie evolutivă la Universitatea Yale și membru al facultății de microbiologie de la Școala de Medicină Yale din New Haven, Connecticut.

Pentru a contracara atacul, bacteriile folosesc o varietate de manevre evazive, cum ar fi pierderea pielii exterioare pentru a elimina porturile de andocare pe care fagii le folosesc pentru a pătrunde, a devasta și, în cele din urmă, pentru a exploda agentul patogen în bucăți de bacterii.

Pentru a maximiza succesul, specialiștii caută o varietate de fagi pentru a ataca o superbacterie deosebit de urâtă, uneori creând un cocktail de războinici microscopici care, se speră, pot continua atacul atunci când unul dintre ei este neutralizat.

Avantajul major constă în faptul că bacteriofagii acționează selectiv, atacând doar bacteriile specifice. Așadar, nu va afecta flora bacteriană sănătoasă a organismului uman. Această strategie ar putea oferi un remediu precis și eficient într-o luptă continuă împotriva superbacteriilor.

Cu toate acestea, această abordare nu este lipsită de provocări. Cercetările sunt în desfășurare pentru a înțelege pe deplin potențialul și limitările utilizării bacteriofagilor în medicină.

laborator
SURSA FOTO: Dreamstime

Terapia cu fagi 3.0

Oamenii de știință din domeniul fagilor duc cercetarea și descoperirea fagilor la următorul nivel, sau ceea ce Strathdee numește „fagii 3.0”. Oamenii de știință din laboratorul lui Turner de la Yale lucrează pentru a determina care fagi și antibiotice sunt cele mai simbiotice în lupta împotriva unui agent patogen.

Laboratorul lui Roach de la San Diego State investighează răspunsul imunitar al organismului la fagi, dezvoltând în același timp noi tehnici de purificare a fagilor pentru a pregăti probele pentru utilizarea intravenoasă la pacienți.

În prezent, sunt în curs de desfășurare studii clinice pentru a testa eficacitatea fagilor împotriva infecțiilor intratabile ale:

  • tractului urinar
  • a constipației cronice
  • a infecțiilor articulare
  • a ulcerelor piciorului diabetic
  • a amigdalitei
  • a infecțiilor persistente și recurente care apar la pacienții cu fibroză chistică

Infecțiile cronice comune în fibroza chistică se datorează adesea diferitelor tulpini de Pseudomonas aeruginosa rezistente la medicamente, același agent patogen responsabil de infecția urechii lui Horton și de izbucnirea lacrimilor artificiale.