Pandemia de coronavirus a trimis într-un colț de umbră restul bolilor cunoscute. Din păcate, Organizația Mondială a Sănătății atrege atenția că numărul celor care suferă de una dintre cele mai întâlnite boli ale ultimului secol este în creștere.
Boala silențioasă care face ravagii în România! Oamenii își dau seama de ea când este prea târziu
Doctorul Doru Negru, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, dar și medic primar medicină internă la Sanador, a vorbit la DC News TV despre diabetul zaharat. Din păcate acesta a devenit una dintre problemele majore din sănătatea publică ale ultimului secol. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu vine nici ea cu vești bune și informează că numărul celor care suferă de această boală este în creștere la toate grupele de vârstă.
Medicul Doru Negru informează că incidența diabetului în țara noastră este de 11,6%.
”Dacă ne plimbăm pe stradă, din zece oameni pe care îi întâlnim, unul are diabet. Incidența diabetului în țara noastră este de 11,6%. Dacă mergem la cardiologie, acolo unde oamenii au făcut infarct, ce să vezi?! Minune… Jumătate au diabet. Dacă mergem la neurologie, unde au făcut un accident vascular cerebral, 60% au diabet. Dacă mergem la chirurgie sau la ortopedie, unde li se taie picioarele pe bucățele sau pe de-a-ntregul, cam 75% au diabet dintre cei care și-au pierdut o bucățică de picior sau piciorul cu totul. Dacă mergem la nefrologie unde se face dializă sau la Asociația celor care și-au schimbat rinichiul sau la Asociația orbilor, cam 80% au diabet. Dar pe stradă doar 11%! Ăsta e răul diabetului. Și nu doare, fir-ar să fie, că dacă ar durea, te-ar căuta!”, a spus Dr. Doru Negru la DC News TV.
Nu este depistat la timp
Din păcate, diabetul este, de cele mai multe ori, depistat atunci când este prea târziu. Majoritatea celor care suferă de această boală își dau seama de ea atunci când boala a progresat în mod semnificativ, motiv pentru care diabetul zaharat este denumit și ”ucigașul silențios”. Diabetul poate fi de două tipuri, tip 1 sau tip 2. Cel mai întâlnit este tip 2.
În urmă cu 7 ani, Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice a realizat un studiu numit Studiul Național privind Prevalența Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezității, Dislipidemiei, Hiperurocemiei și Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR) care a arătat că prevalența diabetului zaharat este de 11,6 procente la populația între 20-79 de ani. Această prevalență este de două ori mai mare decât cea care a fost înregistrată în raportările anterioare.
Sursă foto: Dreamstime